13-17/3 Gästflaggsbyte

I Culatra, sandön där vi låg för ankare, slog det oss att värmen har kommit. Vi hade inte längre behov av någon värme nattetid och vår värmefläkt är nu undanstuvat. Dagtid var det kortärmat och shorts som gällde, i alla fall om du är turist. Invånarna på Iberiska halvön anar att våren är i antågande. Vi tycker det känns som svensk sommar. Från Culatra hade vi en fin halvvind och Dan var väldigt upptagen med att fiska. Nästan omedelbart var det två makrillar, typ vanlig “bonnamakrill” som nappade. De återbördades till havet då vi ville ha en större middagsfisk. Efter ett tag, napp igen, även denna gång en makrill. Den behöll vi och ändrade middagsplanerna från en större fisk till förhoppningsvis 4-5 makrillar. Nästa gång det nappade var det ännu en makrill, typ megamakrill. Den hade dock inte tvärgående markering som makrillen, men längsgående. Efter lite googlande fick vi fram att det var en bonito som hade fångats, typ hälften makrill och hälften tonfisk. Härmed var middagen räddad (första gången någonsin).

Vi seglade in i gränsfloden Guadiana, och där lämnade vi Portugal, för att segla in i den spanska staden Ayamonte. Det första vi gjorde, efter att vi hade lagt till, var att sänka den portugisiska gästhamnsflaggan, som nu suttit där i fem månader, och åter hissa den spanska. Detta firades senare med ett glas Sangria. Något av det första vi märkte var att spanjorer inte alls pratar så bra engelska som portugiser. I turistbyrån där vi försökte be om hjälp, att på en karta, få markerat var man kunde tanka gas, tvätta och hitta en båtbutik upptäckte vi att det var lite språkförbistring. När vi sedan cyklade till de olika ställena som hade markerats på kartan förstod vi att de i stort sett inte förstått något av de vi frågat om. Tack vare google lyckades vi dock hitta allt vi letat efter. Känns bra att ha fulla gastanker bigen.

Från Ayamonte hade vi 72 SM till nästa planerade stopp i Cadiz. Vi satsade på att komma i väg så tidigt som möjligt, och lämnade hamnen 06.25 i kolmörker. När vi kom till flodmynningen en halvtimme senare hade solen hunnit titta fram så pass att vi kunde undvika fiskenäten. Härefter följde 12 timmars seglads med mycket skiftande vindar. Från början god halvvind, där vi stöttade lite med motorn, sedan i stort sett vindstilla, där vi fick gå enbart för motor, och de sista 4 timmarna med 10-12 m/s rak motvind och en sjö som byggde upp allt mera. Sista biten blev ganska så stampig. Kändes skönt att vara i hamn innan mörkret föll på.

Cadiz är en av världens äldsta sjöstäder, anlagt omkring 1100 f.kr. Den hade sin glanstid under 1700-talet då, enligt spanjorerna, alla handelsfartyg var tvungna att passera här. Det blev ett centrum för handel med länderna kring medelhavet, Amerika och Asien. Centrum av Cadiz, som ligger på en halvö, är präglat av sin historia. Här finns mycket av det gamla bevarat, rester av handelshus med torn för att spana ut över havet efter annalkande segelfartyg, smala gränder, murar och borgar. Enligt google “things to do in Cadiz” finns här åtminstone 9 saker man bör se. Området är inte så stort och sevärdheterna ligger ganska tätt. På två dagar har vi hunnit se de flesta gatorna minst 1 gång och de flesta sevärdigheterna 1-3 gånger..

Nu är det Gibraltar , 75 SM borta, som lockar. Vi kommer förmodligen dela upp seglingen i två sträckor. Nästa blogg blir från Gibraltar.

This Post Has 2 Comments

  1. Lissa

    Skønt at I har fået sommertøjet frem. Det ser hyggeligt ud. Fiskene er da pænt store, og der er jo ikke noget som fisk man selv har fanget God vind til næste havn.

  2. Lena Andersson

    Låter härligt att få möta värmen

Leave a Reply