14-21/5 Lite mera Ibiza och nu Mallorca

Det blev en vecka till på Ibiza. Här är fortfarande lågsäsong och en del platser i hamnen. Man märker av tilltagande aktiviteter i hamnen inför kommande turistsäsong. Vi fick gå upp för att prata med hamnkontoret dagligen, för att höra om vi kunde ligga kvar på den plats vi fått, och fick flytta oss en gång. Många av de båtar som ligger i hamnen är uthyrningsbåtar i prisklassen 5.000 – 60.000 kr per dag med skeppare, beroende på båtens storlek. Båtarna blev alla tvättade och putsade dagligen. Av och till försvann en grannbåt ut om morgonen med en skeppare och 4 – 10 glada festprissar för att återvända igen vid 18-tiden med en helt slutkörd besättning. Hög musik är obligatorisk när en båt är uthyrd. I början på veckan fanns en hel del lediga platser i hamnen. Dessa blev allt färre under den vecka vi låg där, allt eftersom uthyrningsbåtarna kom i vattnet igen. Vi behövde stanna några dagar för lite småpyssel. Första dagen gick åt stortvätt och städ. En watermakerkontakt behövde bytas. De införskaffade fläktarna skulle monteras. Våra 25 år gamla brandsläckare byttes ut. En del gamla förtöjningar behövde bytas. Vi tog även ett par svängar in i Ibiza city på våra cyklar. När det var dags att segla vidare mot Mallorca hade vi några dagar med nordostlig vind upp mot kuling som gjorde att vistelsen på Ibiza förlängdes några dagar. Vi har hört om ovädret och översvämningarna i Italien och förmodligen har vi legat lite i utkanten av lågtrycket. Vädret har i alla fall ändrat sig lite till det sämre. Mera molnigt, lite kallare, blåsigare och även en del regnskurar. När väderprognosen pekade på 6-8m/s nordnordvästlig vind passade vi på att sticka. Vi hade räknat med nästan halvvind, men det blev närmast en kryssbog i 8 m/s motvind och ganska hög gammal sjö. Med tanke på den 60 SM långa överseglingen lämnade vi Ibiza kl. 6 på morgonen. Med ett rev i storen och lätt inrullad genua gjorde vi överseglingen på 10 timmar vilket var snabbare än vad vi hade trott. Väl framme vid Mallorca tog vi sikte på närmaste större vik på västkusten där vi kunde få lä för vind och vågor. Vi hittade det perfekta stället. Här låg en del andra båtar när vi kom, folk badade och lekte med diverse olika vattenleksaker. Inne i botten av viken fanns en liten strand. Sent på eftermiddagen lämnade de flesta båtarna viken och vi bara två övernattande kvar. Vi hade gärna stannat lite längre här men samtidigt vill vi också in mot Palma. I dag har vi tagit oss 12 SM längs kusten in mot Palma. Det märks att vi har kommit närmare storstaden. Antalet båtar ankrade utmed kusten har ökat både i antal och storlek. Den viken vi först hade tänkt lägga oss i var överfull, men vi hittade en annan ganska idyllisk liten vik i närheten där vi nu har ankrat upp. Här finns det plats för 3-4 båtar. Allteftersom dagsutflyktsbåtarna lämnar viken har vi långsamt flyttat oss mer centralt och längre in i viken. Nu ligger vi riktigt bra för vårt ankare. Här blir vi kanske två nätter.

This Post Has One Comment

  1. Åse Rydh

    Det låter som ni har det bra med “lite pyssel” varje dag, ser verkligen underbart ut.Vilka fina bilder och berättelser ni lämnar om Ibiza och Palma. Här rullar det på som vanligt. Snart får ni besök från Bergåsa, tror att alla längtar. Kramar till er båda : =)

Leave a Reply