Nu börjar vi närma oss kända hemmafarvatten igen. Efter två dagar på vår nya hamnplats i Port Edgar utanför Edinburgh, utan tärnor, hade vi tvättat, provianterat och beslutat oss att vädret nu var bra för att segla över Nordsjön till Thyborön i Jylland. Avståndet är 390 sjömil och vi räknade med att överseglingen skulle ta 3-4 dygn. Vi lämnade Edinburgh med 5-8 m/s plattläns. Allt eftersom avståndet till land ökade, ökade även vågorna. Det var svårt att få vind i både storsegl och genua. Storseglet läade ofta för genuan. Vågorna gjorde så att vinden ofta slogs ut ur storseglet, när bommen gungade fram och tillbaks. Vi seglade både med spirad genua, utan genua, och med både segel och motor. Cirka halvvägs försvann vinden så vi fick gå något halvt dygn enbart för motor. När vinden kom tillbaka fick vi en fin slör (vinden snett in bakifrån). Vi höll härefter en fart på drygt 7 knop i 9-12 m/s vind. Någonstans mitt ute på Nordsjön passerade vi ett pärlbälte av borrplattformar som var placerade i nordväst- och sydostlig riktning. Borrplattformarna var väl upplysta och runt omkring fanns en del “hjälpfartyg”. I sjökorten såg man att plattformarna hade både norska, engelska och danska namn. Efter 3 dygn och 2 timmar ankom vi till den danske fiskebyn, Thyborön, vid den västliga inseglingen till Limfjorden. Efter att ha hittat en kajplats i hamnen och betalat hamnavgiften sov vi ut ordentligt innan vi utforskade byn. Thyborön är en av de 5 största fiskerihamnarna i Danmark. Liksom i de andra hamnarna återstår bara en ynklig del av forna tiders storfiskeri. Här finns några få kvarvarande stora nordsjötrålare och en fiskehall/auktion. Stora delar av hamnen används nu av fritidsseglare. Tyskarna anlade en mängd bunkrar och militäranläggningar längs hela Jyllands västkust under andra världskriget. Utanför Thyborön byggde de den största och viktigaste militäranläggning. Här finns rester av 106 bunkrar i strandkanten. ett måste för turister här. En annan turistattraktion i stan är “sneglehuset” någon (excentrisk) person har täckt ett helt hus med torn i ett stort antal färgade snäckskal. Lät inte så spännande när vi läste om det, men imponerade stort när vi såg det i verkligheten. Här kan man fika och gå in i ett litet museum. Här finns även Rav-Aage (förstörelse – Åke). En man som ägnat livet åt att leta bärnsten längs västkusten för förädling och försäljning. Han hade ett litet hus full med bärnstens-krimskrams och ett litet bärnstensmuseum. Han hade bärnstensworkshops man kunde anmäla sig till. Guidade turer för att leta bärnsten längs kusten, för att slipa och förädla bärnstenen, och göra egna smycken/konstvärk. Han har en liten gata uppkallat efter sig. Verksamheten håller nu på att gå i arv till hans son.
Andra dagen i Thyborön fick vi besök av en gammal seglarkompis från Karlskrona. Hon ville gärna segla med en vecka i Limfjorden. Första anhalten blev Lemvig 12 sjömil in i Limfjorden. Lemvig är en trevlig liten hamnstad. På sommaren har de en stor loppis i hamnen varje måndag. Kändes nästan som hamnfest när vi var där. Efter Lemvig seglade vi till den lite större staden Nyköbing Mors mitt i Limfjorden. Här finns tre saker man bör se. Morsö järngjuteri, Dueholm kloster och den stora centrala kyrkan. Järngjuteriet grundades 1853 och producerade då främst värmeugnar i gjutjärn. De har haft en väldigt allsidig produktion och är nu fortfarande kända för sina gjutjärnskaminer, grytor och andra vardagsföremål. Klostret hade sin storhetstid på 1500-talet innan Martin Luthers reformation. Det fungerade då som sjukhus, äldreboende för rika och som ett ställe där man kunde köpa avlatsbrev för att få syndernas förlåtelse. Många av de äldre som vårdades inom klostrets ramar skänkte på dödsbädden en större eller mindre förmögenhet till klostret för att säkre sitt inträde i himmelriket. Med reformationen och protestantismen dog “affärsidén” ut och klostret är nu ett museum.
Härifrån hade vi tänkt segla till Livö, en liten naturskön ö med en liten hamn men även möjlighet att ankra utanför. Väderprognosen med kraftigt regn påföljande dag gjorde att vi valde att stanna kvar i Nyköbing ytterligare en natt. Efter en dag med regn blev det en dag med uppehållsväder varefter väderprognosen lovade ösregn fredag den 9/8. Vi valde därför att gå vidare genom den resterande del av Limfjorden till Aalborg, Danmarks femte största stad. I går tog vi en liten promenad in till Aalborg centrum. Bland annat besökte vi Jomfru Ane gade känd för alla sina barer och vilda nattliv. Här ligger vi nu i ösregn. Vår gäst har lämnat oss. Vi passar på att skriva blogg och planerar för andra inomhusaktiviteter.
Limfjorden känns som ett stort innanhav. Vattnet är grunt, som djupast kanske 12 meter. Här finns ett stort antal grävda rännor för att båtarna ska kunna ta sig fram där det är som grundast. Här och var finns små fiskehamnar, då Limfjorden en gång i tiden var känd för sina stora mängder musslor och ostron. Här finns en del öar med naturreservat, men mestadels är det lantbruk runt omkring. Limfjorden ska helst beseglas vackra sommardagar när man kan njuta av den vackra naturen och utnyttja de många öarna och vikarna med fina ankringsmöjligheter.
Efter snart två veckor i Danmark har vi reflekterat över:
Prisökning medan vi har varit ute och seglat (två år). Allt verkar ha blivit mycket dyrare. Inflationen? Hur mycket billigare det är i hamnarna här, jämfört med övriga Europa. Avsaknad av hamnkontor och personal som tar betalt och anvisar plats. Här hittar man själv en ledig/grön plats och betalar i en automat. Skönt att slippa Irland och Skottlands eviga höstkänsla och byta mot skandinavisk sommar. Även om vi just nu råkar befinna oss i en period där lågtrycken radar upp sig ute över Nordsjön. Hur svårt det är att hitta en ordentlig flæskestegssandwich i Jylland. Vi byter mer än gärna ut skotsk haggis mot en dansk fläskestegssandwich alla dagar i veckan.
Ni är fantasitska på att berätta och visa bilder, jag skulle nog oxå föredra en fläskestegssandwich framför haggis. Kram till er båda
Dejligt at læse om jeres sejlads. Godt at høre om Limfjorden. Janni bor i Lemvig eller lidt udenfor i skoven! Hun kunne da lige ha svinge5 forbi og hilst på
Så er der jo ikke langt til hjemmet . Håber I får en skøn sejlads på den sidste strækning.
God vind.
Kh Lissa
Välkomna hem till mer kända farvatten , spännande o lärorikt att läsa er blogg . Gör det till bok framöver, spännande att läsa för era avkommor i framtiden ❤️