15-23/10 Båten krympte

Länge sedan vi bloggade sist. Men p.g.a. tekniska problem har vi haft en vit skärm, där man inte kunde göra något i bloggen. Innan helgen kontaktade Hanne allt och alla för att få hjälp. I dag måndag kom hjälpen via en vänlig support, och vi hoppas allt ska fungera igen.

Regn och kraftigt sydliga vindar den närmaste veckan i väderprognosen gjorde att vi började planera för aktiviteter här i Porto, när Amanda och Jens skulle komma på besök. Köpte gästhamns plats för 4 nätter, då det inte verkade som om vi skulle kunna segla vidare den närmaste tiden. Tog cyklarna och cyklade till gamla delen av Porto. Porto är inte cykelvänlig, här finns så många branta backar från Douro-floden där vi ligger på Gaia-sidan av Porto, en del så branta att vi inte ens vågade cykla ner igen. För att komma till Porto-sidan finns ett antal broar varav bara den nästan längst bort från oss, kan användas av gående och cyklister. Första dagen besökte vi turistbyrån högst upp i centrum på gamla stan på Porto-sidan. Där köpte vi två guidade turer till den kommande veckan.

Amanda och Jens kom måndag den 17/10. De hade missat flyganknytningen i Madrid till Lissabon och kom därför fram vid midnattstid i Lissabon. Hit kom de som planerat med morgon bussen och ubertaxi, det var jättetrevligt med besök, men båten blev plötsligt nästan hälften så stor. Andra dagen tillsammans var vi på första turen. En guidad rundvandring till 5 små restauranger i gamla stan. Här fick vi smaka små traditionella specialiteter, komma dricka öl, vin och prova portvin. Tredje dagen var en heldagsutflykt till Douro-dalen, som ligger 2,5 timmes bilfärd uppför Douro-floden. Chauffören/guiden berättade om norra Portogals historia, som är kraftigt förknippat med romarnas framfart och vinodlingar i området. I Douro-dalen, som är med på Unescos världsarvslista, produceras all världens portvin. Är den inte producerat här får den inte heta portvin, men Sherry, Brandy eller något annat. Här besökte vi två vingårder där vi fick guidade turar och fick smaka lite på deras portvin. Så nu är vi portvins experter. Portvin kan p.g.a. den höga alkoholhalten lagras länge. Den blir bara bättre med lagring. Den skall serveras sval/kall. Öppen flaska kan förvaras 3-6 månader i kylen.

Resten av veckan gick åt med att studera vädret. Säkra båtens förtöjningar, då de sydliga kulingarna orsakade stora vågar, som slog in genom och över flodmynningens vågbrytare. Det var väldigt oroligt i hamnen, hela bryggan rörde sig så att det var svårt att gå på den, båtarna jazzade runt med sina förtöjningar som inte alltid höll. Med dubbel uppsättning förtöjning och ryckdämpare kände vi oss ändå ganska säkra, även om båten gungade som om vi var ute till havs. Amanda och Jens gjorde en del utflykter till Porto, doppade tårna i atlantens stormiga och kyliga vatten och tillsammans utforskade vi närområdet och smakade mera portvin och portugisiska maträtter.

Lördag den 22/10 lämnade Amanda och Jens för att åka hem via Lissabon för att hinna till arbete måndag. Vi har nu fått sms där de berättar om ytterligare flygförseningar och ombokningar. De har fått tillbringa en natt i Madrid och ska först i dag, måndag, flyga vidare till Köpenhamn för att anlända kl. 01 tisdag morgon.

För oss är det nu stora tvätt- och städdagen. Tvätten tog hela dagen i går, och vi mötte både danska och franska seglare i tvätteriet. Det blev förstås diskussioner om väder och vind. De flesta verkar inställda på att lämna hamnen för att segla vidare söderöver måndag den 31/10 då vinden avtar och vänder. Vi får hitta på något att sysselsätta oss med i väntan på bättre väder. Mer om detta i nästa blogg.

This Post Has 4 Comments

 1. Stefan Nilsson

  Trevligt att följa er på resan.
  Stefan o Yvonne bryggplats E20

  1. Dan+Vest

   Så trevligt att ha några följare även från KSS.

 2. Åse+Rydh

  så vackert, ni verkar trots vädret haft en bra vecka! snart är det min tur att få träffa dom, ser fram emot detta 🙂

  1. Nomad2-0

   Vi hade en super trevlig vecka med Jens och Amanda. Synd att själva resan inte blev en rolig upplevelse för dem. Det går nog bättre när de ska till dig:-)

Leave a Reply