14-21/11 Parkerad i Oeiras

Vi ligger nu på 11:e dygnet i Oeiras. Vi har sett den ena båten efter den andra komma och gå. Nu kommer “eftersläntrarna” som planerat att segla över Atlanten, men som kommit iväg lite sent och/eller varit inblåsta i någon hamn p.g.a. höstoväder. Vi har även upplevt det ena regnovädret efter det andra dra in över södra Portugal, men har sluppit de stora lågtrycken från atlanten. I hamnavgiften ingår färska morgonfrallor. Medan vi legat här har vi haft gott om tid att utforska portugisiska affärer, matvaror och restauranger. Portugisisk cuisine är med rätta inte lika känd som den franska. Här äts massor av fisk, skaldjur och “blötdjur”. Inte precis något vi är vana att tillaga. I alla mataffärer finns det en “stinkhörna”. Här säljer de den portugisiska nationalrätten Bacalhau, saltat torkat torsk. Den skärs ut i lämpliga biter efter önskemål med bandsåg. Den mat vi äter på båten är halvsvensk med portugisiska ingredienser. Återstår att hitta någon favoriträtt på restaurang, även om friterade små squids (tio armad bläckfisk) var riktigt gott.

Vi har även hunnit med ett par vändor in i Lissabon en härlig stad full med aktiviteter, turister, monument, museum och med de mest charmerande små “antika” spårvagnarna man kan tänka sig. Överalt är det enkelriktad, då gatorna är för smala för mötande biltrafik. Känns lite konstigt att ligga här i solsken och 20 graders värme och se hur affärerna pyntar inför julen och se på nyheterna om snökaos och åsksnö hemma i Sverige.

Att bo på samma ställe mer än 10 dagar blir lätt lite långtråkigt så det känns att det snart är dags att flytta. Andra gången vi åkte in till Lissabon besökte vi en marina längre upp för floden och lite närmare centrum. Vi har nu bokat plats där, från den 23/11, till båten ska tas upp på varv den 2/12.

This Post Has 9 Comments

 1. Rikke-Lise Andersson

  Tak for gode fortællinger fra de varmere himmelstrøg.
  Uhh.. alle de bløddyr ville liige være noget for Søren
  Husker Lissabon som en skøn by da Søren og jeg var på backpack tur for øhhh …nok 26 år siden
  Vi glæder os til at se jer i DK om ikke så længe
  Knus fra os i Emdrup❤️

  1. Nomad2-0

   Hej Rikke og Co
   Vi nyder at her er varmt, selvom vi ikke har strålende sol hver dag. Men vi ser også meget frem til nogle uger hjemme i det kolde nord❤️ Og vi glæder os meget til at se alle.
   Knus fra os

 2. Stefan Nilsson

  Trevligt att läsa om er resa och få se fina bilder.
  Stefan o Yvonne bryggplats 20 E.

 3. Morten

  Kære Hanne og Dan
  Tak for de spændende beretninger fra havet og land. Det er en skøn blanding af sejlads, vejr og kulinariske udfordringer. Fornemmer også, at der er elementer af planlægning med vinterplads og små rep.
  Glæder mig til at høre mere, år vi ses i DK.
  Kram fra Morten

  1. Nomad2-0

   Kære Morten,
   Vi har nye oplevelser hele tiden. Det er et eventyr. Vi glæder os til at se alle og fortælle mere.
   Knus Hanne

 4. Åse+Rydh

  vilka fina bilder, ser härligt ut med fisk och skaldjur, fin gammal stadsmilö. Ni verkar ha fullt upp med att utforska byarna! kram till er båda/ Åse

 5. Lissa Andersson

  Dejligt med billeder, og godt at I får set en masse. Jeg husker at have smagt noget okay Bachalau. De havde en uge hvor alle byens restauranter havde det som hovedret. Glæder mig til at se jer, og husk endelig at gøre brug af min lejlighed når jer er væk i julen og i januarknus fra Lissa

  1. Nomad2-0

   Hej Lissa,
   Du har ret Bachalau kan spises og smager udemærket, men ”stanken” i forretningerne er ikke god. Vi glæder også til at se dig, men vi vidste ikke at din lejlighed er “til rådighed” vi vil meget gerne låne den mens vi er i DK over jul. Vi kan tales ved om det når vi ses.
   Knus fra Hanne

Leave a Reply