19-22/4 Barcelona

Tredje gången i Barcelona. Dans mamma har en lägenhet i Sitges, strax utanför Barcelona, där hon tillbringat de senaste flera vintrarna i skydd från nordens kyla. Där har vi varit några gånger och även passat på att besöka Barcelona. Barcelona är alltid trevligt. Bland våra favoriter är; En promenad på La Rambla, för att titta på alla människor, uteserveringar och alla utklädda spexare. Att besöka Gaudis galna kyrka, la Sagrada Familia. Här finns så mycket att titta på. Trots att det är känt som ett evighetsverk som påbörjades 1882, fortskrider byggandet och ryktet säger nu att det ska vara färdigt 2026. Gaudi Parken, här finns det massa utklädda fantasivarelser allt ifrån grottmänniskor till drakar och huvudlösa personer. Alla byggnader och terasser är präglade av Gaudis arkitektur. Marknaden, La Boqueria en av de mest berömda matmarknader i Europa, är också mycket väl värd ett besök. Här finns alla möjliga läckerier från hemmalagat godis, chokladdoppade jordgubbar, kött, fisk och skaldjur, till diverse olika snacks man kan äta på stället. Att strosa kring i Barcelonas små gränder, att sitta på cafe och titta på folkvimlet.

Detta besök blev lite speciell eftersom vi ankom och bodde i egen båt. Hamnen är jättestor. Västra delen, mot flygplatsen, är främst en industrihamn. I mitten finns det båtsvarv och båtturism. Längst österut marinor med båtar i alla storlekar. Här skulle mycket väl Putin kunnat gömma undan en av sina lyxyachter. Vi låg parkerade strax nedanför den höga Christopher Columbus statyn som står i nedre ändan av La Rambla. Här låg vi väldigt centralt och bra till en hamnavgift på drygt 1000kr per dag. Dyrasts hittills.

Ankomstdagen felsöktes watermakern och vi fann att det var kontakten till högtryckspumpen som hade gått sönder. Detta ordnades tillfälligt i väntan på en ny kontakt som ska komma från Sverige. Så nu får vi vatten igen. Härefter blev det en promenad på La Rambla innan vi gick och la oss tidigt för att sova ut ordentligt. På dag 2 blev det ytterligare ett besök på La Rambla och denna gången även marknaden. Efter marknaden besökte vi Katedralen i Barcelona. Katolska katedraler är alltid imponerande med mycket guld och ornament. Dag 3 skulle vi besöka Gaudi Parken. På väg dit cyklade vi förbi la Sagrada Famila och tittade på den utifrån. Ska man in i kyrkan behöver man boka biljett gärna några dagar i förväg då det är en av de största turistattraktionerna här. När vi ankom till Gaudi Parken stod det massor av förvirrade turister vid ingången. Det visade sig att man allra helst skulle ha en internetbiljett med sig för att komma in i parken om man inte ville stå flera timmar utanför och vänta i kö. Eftersom vi redan har sett parken två gånger tidigare bestämde vi oss för att besöka Picasso museet istället. När vi kom dit vid 16-tiden var det samma biljettproblematik här. På stället beställde vi två inträdesbiljetter med audioguide till dagen efter. Dag 4 Picasso museet. Han är inte en av våra favoritkonstnärer. Verkade som om han började sin konstnärsbana som en mycket talangfull tonåring och med tiden utvecklades till en uttalat modernist. Museet beskriver hur hans konstnärsutveckling under hans levnadsår gick framåt. Vi uppfattade närmast som att den gick “bakåt”. Resten av eftermiddagen gick åt att gå på stan (och shoppa). Dagen avslutades med en dyr CavaSangria på en av hamnens alla restauranger. Den kunde vi ha gjort bättre själva.

Efter att ha gjort Barcelona är det nu dags att styra kosan mot Ibiza.

Leave a Reply