27 – 29/8 Amsterdam-IJmuiden-Haag-Dunkerque

Hur spännande det än var i de holländska kanalerna, beslöt vi oss för att ta oss till havs efter Amsterdam. vi seglade ut i IJmuiden, en jättestor slussanläggning. Vi trodde först att vi skulle slussa ut i en megasluss med minst ett annat jättestort fraktfartyg som knuffades in i slussen av två bogserbåtar. Som tur var hittade vi två andra slussart invid den stora och vi slussade ut i den minsta som säkerligen var avsett för fritidsbåtar. Sen var det plattläns till Haag för övernattning. På kvällen när vi planerade för nästa dagsseglats upptäckte vi att kartorna i kartplottern tog slut en bit längre söderut. Vi tillbringade härefter ett antal timmar med att försöka ladda hem sjökort för den fortsatta resan. Nästa dags morgon fick Dan cykla in i centrum, till Mediamarkt för att skaffa ett passande minneskort att ladda hem sjökortet på. Härefter gjorde vi vår första nattseglats för att tillryggalägga distans i gynnsamma vindar och för att ta oss förbi Belgien, eftersom vi inte hade någon belgisk gästflagga. Det blev en skräckblandat upplevelse, bland ankrande lastfartyg, blinkande bojar, fält av vindkraftverk och fiskebåtar, det lyste och blinkade överallt och man visste inte vad som rörde sig och vad som stilla. Det var värre än när vi seglade med Anders och Katharina i Indonesien, där var båten vi seglade i störst eller åtminstone tåligast, här var det tvärtom. Det blev till många omvägar och tillsist motorgång i motström in i Dunkerque. Jättetrötta cyklade vi in till stan för att äta och handla. Dan fick en stor skål med blåmusslor och Hanne köpte en baguette. Nu är vi i Frankrike. I natt sover vi gott.

This Post Has 2 Comments

  1. Jan Lindborg

    Härligt att det går så bra. Många kramar till er båda. Själv är jag i Södra Frankrike med Francoise. Varje dag sitter jag en stund och beundrar utsikten mot Pyrenéerna. Kramar till er båda från Jan

    1. Nomad2-0

      Hej Janne. Har sett dina vackra Pyrenébilder. Frankrike är speciellt, musslor, baguette och folk som helst inte pratar engelska. Här på båten går det bra. Kul att resa omkring och ha sitt hem med sig. Nu vet vi hur det känns att vara snigel. Många Kramer tillbaka. Dan och Hanne.

Leave a Reply