De 6 dagarna vi låg i Aalborg småregnade det och blåste tidvis kraftigt. Vi hann nog utforska hela staden på cykel. Förutom bargatan Jomfru Ane gade tyckte vi att gågatorna i centrum och Fjordbyen strax nord om hamnen var sevärda. Några ställen i centrum fanns det riktigt fina gamla korsvirkeshus och gränder med välbevarade äldre hus. En av dagarna stötte vi på en jultomte som verkade ganska så malplacerat, även om sommaren lackar mot sitt slut. Antalet jultomter ökade dock på sig och till sist gick det upp för oss att vi hamnat mitt i jultomternas världskongress, som de detta år höll i Aalborg. Det spridde en hel del glädje på stan. Fjordbyen var ett litet “alternativt samhälle”. Påminde en del om Christiania med små hemmabyggda hus i mycket varierande utförande. När vi besökte området hade de loppis och utanför en del hus serverades fatöl, “dansk pölse” och annat smått och gott. För en gångs skull undvek vi stadens största kyrka, då vi under vår segling har besökt så många fantastiska kyrkor. Vi låg precis invid sjöfartsmuseet, som skulle ha 110 dkr i inträde. Jörn Utzon (arkitekten till Sydney operan, som växte upp i Aalborg) museet tog 130 dkr i inträde. Vi tyckte det var för dyrt och nöjde oss med att titta in över stängslet till sjöfartsmuseet och genom fönstren till Utzon museet. Här var inte många människor i museerna jämfört med de gratis museerna vi besökte i Skottland som sprudlade av aktivitet och glädje. I utkanten av stan hittade vi, efter 2 veckor i Danmark, vår första äkta danska fläskestegssandwich. Den var lika svårt att hitta som att hitta en äkta “skotte” i Skottland.
18 sjömil öster om Aalborg ligger Limfjordens öppning ut i Kattegat. Här finns en liten hamnstad som heter Hals. Vi valde där att ta en av de två gratis bojar innanför en stor sandrevel vid utseglingen. Nästa morgon småregnade det och blåste en svag plattläns till vårt nästa tilltänkta mål, Anholt. Det märks att sommaren nalkas sitt slut. För första gången lämnade vi ankarplatsen med sittbrunnskapellet och alla sidorutor monterade. Där inne satt vi sen medan vi gick för motor de 42 sjömilen till Anholt. Förutom regnet var det periodvis väldigt dimmigt och vi tände därför för radarn, så vi hade både radarbild och AIS för att förhindra kollision med andra båtar/föremål. Innan vi kom fram hade vi plockat ner sittbrunnskapellet och försökte tidvis få lite mera fart genom att rulla ut genuan. När vi anlände till Anholt var det strålande solsken, precis som det ska vara när man besöker ön. Trots att semestern var slut för de flesta svenskar och danskar fanns det en hel del båtar kvar i hamnen, mestadels tyskar som utgjorde 3/4 av båtarna. Strax utanför hamnen finns en fantastisk fin sandstrand med väldigt klart vatten. Här var det många som solade och badade i det 19 grader varma vattnet. Innan dagen var slut hade vi gått runt i hamnen och beställt 1,5 kg havskräftor, från den lokala fiskebåten, till påföljande dag. Andra dagen plockade vi fram cyklarna och cyklade in till den lilla byn, två kilometer in i landet. Här handlade vi lite till kvällens grillupplevelse. Det var blåsigt men annars fint väder hela dagen. På kvällen förberedde vi våra havskräftor och gick sedan upp till det stora gemensamma grillområdet. Här grillade vi tillsammans med många andra båtägare och intog våra havskräftor med bröd och vitt vin. Tredje dagen tog vi en längre cykeltur på ön. Vi kom aldrig helt ut till fyren på den nordostliga udden då vägarna/stigarna blev sämre ju längre ut på udden vi kom.
Efter tre nätter var det en passande vind för att fortsätta seglatsen, nu mot Sverige och Kullahalvön. Vi hade 4-6 m/s på kryssbog. Vi hade funderat på Mölle, som är liten charmig hamn. Då vi varit där några gångar tidigare valde vi dock att gå in i Höganäs, som är betydligt större, har flera båtplatser och möjlighet att handla. Det blev den första svenska hamnen på drygt 2 år. Vi anlände utan någon gästflagga uppe. Eftersom väderutsikterna var gynnsamma, kontaktade vi goda vänner som har ett hus beläget på Strandvejen nordväst om Helsingör och frågade om vi kunde komma och besöka dem nästa dag. Vi blev strax inbjudna. Vi handlade lite godis i Höganäs och gav oss iväg de 8 sjömilen tillbaka till Danmark igen. Vi cirklade runt lite innan vi kastade ankare på 2,2 meters djup, så nära deras hus vi vågade. Det blåste 6-8 m/s pålandsvind (mer än utlovat) och gick en hel del vågor, så ankringen blev lite obehaglig. Vi hade telefonkontakt med Christine i huset. Hon hade sett oss komma från sin fönstervägg som vätter ut mot vattnet. Vi avtalade att vi skulle vara kvar några timmar ute på båten, äta lunch och säkra oss att vi låg bra för ankare utan tendens till att dragga. När Peter sedan kom hem vid 16-tiden och båten verkade ligga bra, trots vind och vågor, tog vi jollen de 150 metrarna in till deras tomt. Här hade vi sedan ett trevligt umgänge med poolbad, grill och god mat. När vi skulle hem igen var det skönt att bara kunna sätta sig i jollen och åka ut till båten igen. Det kändes nästan som om vi hade ankrat i deras trädgård. Det var första gången de någonsin hade fått besök från havssidan, och gästerna som sedan kunde åka hem själva, trots viss berusning. Vinden mojnade av betydligt (som utlovat i väderrapporterna) och vi låg i vindstilla hela natten. Det enda som märktes var de stora svallvågorna som av och till kom när stora yrkesfartyg passerade Öresund.
Nästa förmiddag ökade vinden från syd. Vi hade först tänkt att gå för motor de 3,5 sjömilen till Helsingör. När vi kom dit bestämde vi oss dock för att fortsätta ner till den lilla mysiga hamnen Tårbäk som ligger väldigt nära Dyrehavsbakken och även ganska nära Hannes föräldrar. Vinden blåste upp till 9-10 m/s rak motvind. Tårbäk är inte lätt att anlöpa, då det inte finns mycket manöverutrymme inne i hamnen. När vi kom dit bestämde vi oss för att fortsätta ytterligare 2 sjömil för att gå in i den stora Skovshoved hamn. Inne i Skovhoved cirklade vi runt ett tag innan vi hittade en ledig, grön plats. Här verkar det inte finnas några gästplatser och det var inte många gröna platser att välja på. Efter att vi lagt ut en Facebook-bild när vi passerade kronborg slott i Helsingör, hade Hannes föräldrar och 2 bröder noterat att vi nästan var i Köpenhamn. Den kvällen fick vi besök av både Morten, Sören med svägerska Rikke. Vi åt tillsammans i Skovhoved hamn Streetfood område. Nästa förmiddag blev vi hämtade i ösregn av Hannes pappa, resten av dagen tillbringade vi hemma hos Hannes föräldrar. Där tvättade vi, duschade, åt och åkte upp till Farums centrum för att handla. I dag var tanken att vi skulle ta fram cyklarna och besöka Dyrehaven med Bakken, en av världens äldsta nöjesparker, invigd redan 1583, en av Danmarks mest besökta turistattraktioner och ett av våra favorit ställen i Köpenhamnsområdet. Dåligt väder och regn har gjort att vi nu bloggar istället.
Dejligt at I er “hjemme” igen. I har da virkelig fået mange skønne oplevelser. Det har været skønt at følgeseddel jer på rejsen!
Tak. Sjovt at høre at vi ikke kun skriver for os selv