5-8/11 Vi lämnar stormarna bakom om oss

Det känns som om vi haft känningar av alla Nordatlantens höstlågtryck, som sveper in över norra Europa, Biscayan och med en “svans” ner över norra Portugal. All regnväder och blåst som ni har haft i Skandinavien verkar ha sträckt sig ända ner till Porto, medan Lissabon oftast klarat sig. Det är dags att flytta längre söder ut för att slippa höststormarna.

Händelsefattig (som tur är) motorgång från Nazaré till Peniche. Ingen vind. Inga orcas. Inga problem med vågarna. Fortsatt “coastal hugging”. Försökte hålla oss innanför 30-meters kurvan, men utanför bränningarna vid kusten. Inget svar från Peniche marina när vi anropade dem. I marinan fanns en lång ponton som verkade vara avsett för gästseglare. Vi hittade ingen ledig plats, så vi la oss utanpå en fransman. Fransmannen sa att det inte gick att få tag i någon hamnvärd eftersom han stängt för “semesterresa”. Fransmannen hade ett extra kort för tillträde till pontonen som vi fick låna. Han hade fått två stycken av den som låg där innan honom. Således inget tillträde till toa och dusch. Vi tog en längre promenad i stan som var omgiven av en gammal försvarsmur. När vi gick förbi hamnkontoret var det stängt. Informationen på portugisiska var svårtydd, men sannolikt var det inte semesterstängt, men bara öppet mellan 7-10 på helgerna. Tidigt nästa morgon gick det någon, som kunde vara hamnvärd, omkring och skrev upp vilka båtar som låg där. Vi stack lite snabbt vid soluppgången, efter att ha lagt det lånade kortet tillbaka på fransmannens båt. Vi smet från eventuell hamnavgift då vi inte kände att vi behövde betala någon hamnavgift för den natten.

Ännu en dag med motorgång, 45 SM i lätt motvind till Cascais. Fram på eftermiddagen tilltog dyningarna från den senaste atlantstormen. När vi rundade udden in mot Cascais såg vi några surfare som bogserades ut till vågarna med vattenskotrar. I går när vi anlände till Cascais var det förutom dyningarna fint väder. Cascais är ett lite lyxigare område strax utanför Lissabon ungefär som Saltsjöbaden utanför Stockholm. Vi ligger nu väl skyddade i en luxuriös hamn bland många stora fina båtar. I dag kommer det att ösregna det det mesta av dagen. Vi har 18 graders värme. Det är väl ungefär så här vintern ser ut i södra Portugal. P.g.a. regnet blir det inomhusaktiviteter i dag. I morgon ska solen åter skina och då åker cyklarna fram för närmare utforskning av stan.

This Post Has 4 Comments

 1. Lissa

  Puha sikke en masse storme i får oplevet. Men godt at det ikke er koldt samtidig. Nyd Portugal

  1. Nomad2-0

   Hej Lissa,
   Ja du kan tro her har været mange storme. Enten storm eller ingen vind. Vi nyder all vores oplevelser. Men nu glæder jeg mig til lidt DK og S.
   Vi ses snart

 2. Annemarie+Valdemar+Lindahl

  Jag har en kompis som bor i Cascais sedan många år. Jag har hälsat på henne vid 2 tillfällen. Mysig liten by.

Leave a Reply