28/11-3/12 Upptagning

Efter 10 dygn i Parque das Nações flyttade vi båten tvärs över floden Tajo till södra sidan, där vi tog upp båten på ett båtvarv “Iatestore”. Här ska båten och motorn genomgå lite smårenovationer. Vi kommer även låta varvet tvätta och polera skrovet och överbyggnaden, något som inte gjordes förra året. Det känns skönt att för första gången någonsin överlåta detta arbete till andra. Floden här är ganska trafikerad, här går snabba katamaraner i pendeltrafik till och från Lissabon, ibland kom de ganska nära. Båten skulle tas upp vid högvatten vilket är helt nödvändigt då det mesta av vattnet i den stora vik där varvet ligger försvinner vid lågvatten. Det blev en insegling med sjökort och ekolod nära till hands, då man inte vill gå på grund vid högvatten eftersom man då riskerar att båten hamnar långt uppe på land när vattnet drar sig undan. Allt gick fint. Personalen på varvet stod och väntade på oss och vi seglade rakt in i båtlyften som lyfte upp oss med mast och allt. Förutom personalen blev vi även välkomnade av en “svensk välkomstkommitté” som hade hört att det skulle komma ännu en svensk båt. Här ligger 2 andra svenska båtar, och vi väntar in en norsk “kompis”. Första kvällen blev vi medbjudna till det lokala haket för fredagsölsmöte. Förutom os svenskar dök det upp några engländare och en fransman. Vanligtvis har man även gemensam lördagsgrillning, fast inte som det regnat i dag. Nu står vi stadigt på land och har tillbringat första dygnet här. Vi har gått igenom alla båtskåp för att lufta och torka ut våra kläder. Tyvärr har det varit ganska fuktigt och på några klädesplagg har vi hittat lite mögel som vi har fått torka av. Det blev inget lättare att torka ut inne i båten trots elektrisk värmefläkt då det regnat och varit tråkigt väder sedan vi kom upp. Morgondagen får gå åt att packa våra resväskor, ställa båtmadrasserna på högkant, öppna skåpsluckorna och se till att allt får det så luftigt som möjligt när vi nu lämnar båten här i 6 veckor.

När vi kommer tillbaka efter att ha firat jul och nyår med familj och vänner hoppas vi att vi kommer hitta en nypolerat och väl omhändertagen båt att bo i.

This Post Has 2 Comments

  1. Lena

    Välkomna hem till vinter och snö på en stadig grund

  2. Åse+Rydh

    Vilket tufft jobb ni genomför. Härligt att allt gick bra med upptagande av båten och att den blir genomgången.Här är det mörkt o kallt, längtar till sommaren. Välkomna hem till jul, vi kan inte kan träffas denna gången, svårt att få ledigt 🙁 Men ni har säkert fullt upp med att träffa släkt o vänner:) Kramar till er båda och en riktigt god jul!

Leave a Reply