28/1 – 4/2 Äventyret fortsätter

Vi har nu stått ganska precis två månader på land på ett varv. Tanken var att vi skulle hinna fira jul och nyår i Danmark/Sverige och att varvet skulle hinna få båten sjösättningsklar under tiden. Som vanligt har sakerna dragit ut lite på tiden. I väntan på att allt skulle bli färdigt har vi kunnat surfa på båttillbehör, och köpt en del reservdelar och bra att ha saker från en webbshop i Tyskland. Bland bra att ha sakerna köpte vi en mindre frysbox – rent lyx.

Propelleraxelhylsan återmonterades onsdag, de fick förstärka med epoxy för att få den att sitta ordentligt. Enligt varvet kunde vi sjösättas torsdag, men vi ville gärna ligga kvar ett dygn på land för att låta epoxyn härda ut ordentligt. Hoppas nu det håller ytterligare 25 år som den gamla gjorde. Kostnaden för upptagningsplatsen var inte så dyr. Arbetskostnaderna på ett varv här i Portugal ligger på samma prisnivå som i Sverige. Dyrt var däremot den motorgenomgång de gjorde med renovering av generatorn, byte av diverse remmar, vattenpump, byte av vibrationsdämpande motorfötter m.m. Kostnaden för byte av propelleraxelhylsan sköt i vädret då de hade svårt at klara av arbetet. Vi funderade nästan på att kontakta vårt försäkringsbolag för att höra om de ersatte skadar på propelleraxeln orsakat av klantigt handhavande på varv i utlandet. Vi gjorde ett lamt försök att pruta ner priset något innan sjösättning, men det visade sig vara omöjligt. Ingen betalning – ingen sjösättning, och då kunde vi stå där och vänta på land, medan räkningen tickade på.

Hur som helst, fredag kom vi åter i vattnet. Vi tog farväl av våra båtvänner på varvet. Provturen gick komplikationsfritt. Motorn spinner bra och inget vattenläckage vad vi kan se. Vi seglade åter över floden Tajo till Lissabonsidan där vi nu ligger centralt i en stor hamn. I går eftermiddag/kväll cyklade vi runt för att utforska närområdet. Det blev ett restaurangbesök med god mat och en flaska vin för att fira att vi åter är på väg. Vi har dock inte bråttom. Än så är det vinter och inte riktigt seglarsäsong här i Portugal. I dag har varit varmaste dagen hittills med en eftermiddagstemperatur på 18 grader. Det mesta av dagen har gått åt till stortvätt. Men vi har även cyklat längs vattnet till Cais do Sodre in i Lissabons centrum. Gång- och cykelvägen dit var kantad av folk som njöt av det fina vädret. I centrum besökte vi “rosa gatan”, tidigare ett ökänt “red light district” med fulla seglare, banditer och prostituerade. Nu är det en turistattraktion för gemene man. I morgon blir det mer tvätt och vi planerar även att cykla till Ikea och Leroy Merlin (det lokala Bauhaus). På måndag skall vi hitta en kapellmakare för att se om vi kan få ett solskyddssegel till båten innan vi seglar vidare. Det börjar bli riktigt varmt med mycket solsken härnere.

This Post Has One Comment

  1. Lena Andersson

    Ni lär fastna på fler ställen längs vägen och då förhoppningsvis på egen vilja .Tur att ni har tiden ❤️ den jagar de flesta efter

Leave a Reply