2-12/4 Från Costa del Sol till Costa Blanca

Nästa stopp Cartagena. Segling i 12 -16m/s halvvind. Här finns höga berg längs kusten som gör vindarna lite oförutsägbara. Du kan ligga i vindlä och plötsligt komma ut i kuling med vindar som vrider sig runt kustens berg. Vi tog två rev i storen och stampade oss fram 31 SM mot Cartagena. Innan vi kom fram dog vinden nästan helt ut men vi lyckades, trots flera försök, inte slå ut reven vi tagit. Väl förtöjda i hamnen cyklade vi in till stan för att hitta någonstans att äta. Vi hamnade mitt i Cartagenas världsberömde stora påskprocession. Vi såg Jesus inträde i Jerusalem. Här fanns romerska soldater, heliga män, mängder av barn och stora tunga reliker av Jesus, Jungfru Maria och Apostlarna som bars av upp till 60 personer. Olika cofradias/ brödraskap ansvarar för olika delar av processionen, som alltid föregås av dova trummor och blåsinstrument. Under påskveckan paraderas det varje dag under olika teman. Det blev till 5 dagar i Cartagena, då staden var trevlig och vi hade lite småfix på båten. Vi fick ta av bommens ändbeslag för att komma åt singel-revsystemet som sitter inne i bommen. Det var en låssprint som hade gått sönder varpå revlinan kilat fast sig i blocket. Cartagena ligger i en stor naturlig bukt väl skyddat med höga klipper runt om. Området har i alla tider varit en knutpunkt för sjöfarten. Här finns massor med historia, både innan, under och efter romartiden. Mest imponerade var vi av ett relativt välbevarat romerskt teater. I närheten av hamnen fanns det även en gammal borg på en kulle som var värd ett besök. Stan var full av små gränder och vackra arkitektoniska byggnader.

Härefter blev det Torrevieja. Av en slump såg Hanne att en hennes f.d. chef skulle besöka sin lägenhet i Spanien. Det visade sig att lägenheten låg i just Torrevieja. Vi bestämde oss för att stanna några dagar här, dels för att besöka henne och hennes familj och dels för att vi beställt fläktar till båten när vi låg i Cartagena, för uthämtning i Torrevieja. Fläktarna kommer nog väl tillpass när det blir riktigt varmt här i Medelhavet. Vi fick en riktigt trevlig eftermiddag med lägenhetsbesök, lunch och promenad längs stranden med Hannes tidigare arbetskollega. Strax utan för stan ligger det två saltsjöar, där den största är rosafärgat och används för saltutvinning och den lilla ingår i ett naturreservat. Har man tur ska man kunna se flamingor här. Flamingorna lockade och det blev en heldags utflykt på cykel runt sjöarna. I naturreservatet fanns det inga riktiga väger, det blev cykling på små grusstigar. Vi hade ju hoppats att se några flamingon på nära håll, nu blev det så att vi så några ljusröda fåglar på mycket långt avstånd som vi intalades oss själva var flamingon. Förutom sjöarna, strandpromenaden, enkelriktade gator, turister och restauranger fanns det inte så mycket att se i byn. Vi låg 3 dagar i Torrevieja. Sista dagen tog vi landström, något vi inte brukar behöva göra då vi i stort sett är självförsörjande när det gäller el, via våra solpaneler. Det var dock dags att starta upp watermakern igen, efter 6 månaders konservering. Den drar en del ström när den producerar dricksvatten av havsvatten och vi behövde lite extra el för att starta upp och skölja igenom systemet. Nu är vi förhoppningsvis självförsörjande både vad gäller el och vatten, klimatneutrala :).

Vi hade utsett El Campella som nästa anhalt, men då de inte svarade på vår bokningsförfrågan från dagen innan, bestämde vi oss för att lägga oss för ankare utanför ön Tabarca. Vindarna skulle inte vara de bästa för att ligga här, och det gick en del svall på ankarplatsen. Det mesta svallet kom nog från alla turistbåtar, som körde folk från olika hamnar på fastlandet ut till denna lilla ö. Den är 1,6 km lång och 0,4 km bred och har en ganska spännande historia. Fram till 1700-talet var ön känd som piratnäste för så kallade “berbiska pirater” som hade ön som bas, när de gjorde räder mot spanska fastlandet. Härefter var det främst en fiskeort, men sedan 1960-talet är det turism som är de knappa 70-talet invånares främsta inkomstkälla. I högsäsongen besöker ca 3000 turister dagligen Tabarca, som har en fin sandstrand, lite gamla ruiner och en mängd restauranger. Vi hade precis utvalt oss en ankarplats när vi vid 14-tiden fick en bekräftelse på vår bokningsförfrågan från marinan i El Campella. Det blev därför enbart ett kortvarigt besök på ön för att äta, strosa runt på smågatorna och titta på sevärdheterna. Vi lättade härefter ankare och fortsatte ytterligare 18 SM till El Campella. Nu i efterhand känns det ganska skönt att ligga tryggt i en hamn då det i dag har blåst rejält och byggts upp del vågor ute till havs. Det hade inte varit kul att ligga för ankare utanför Tabarca som inte gav särskilt mycket lä för vind eller vågor. Första dagen här har används till ytterligare båtfix då alla långfärdseglares stora bekymmer, toaletten, har krånglat en del. Det blev till renspolning av tanken och luftningssystemet samt byte av backventil. Hoppas det nu kommer att fungera bättre. Mitt i allt toaelände gick plötsligt landströmssäkringen. Så det blev till att felsöka i båtens 220V elsystem. Efter en elstöt och några omdragna kablarna (vi kunde inte hitta något fel) verkar det nu som om elen åter fungerar. Det finns alltid en hel del fix att ordna på båten. Förbättringar, reparations av sånt som slitits ut eller gått sönder och omfix av sådant som inte blev så bra som man tänkt sig. Aldrig en tråkig stund.

This Post Has 3 Comments

 1. Åse Rydh

  Verkar som ni har fullt upp hela tiden, både med båten och utflykter.

 2. Lissa

  Hold da op hvor I oplever en masse spændende. Det er også retvarbejdssomt! Men godt at Dan kan det meste Det er hyggeligt at læse om jeres oplevelser.

  1. Nomad2-0

   Hej Lissa,
   Ja vi oplever en masse, men det gör du sandelig også:-) Om nogle dage får vi besøg af Sören og Rikke, det bliver hyggeligt. Og vil du hilse på os et eller andet sted er du hjertelig velkommen.

Leave a Reply