27/2 – 3/3 Pensionär bland pensionärer

Seglingen till Sines gick bra, fin vind. Vi mötte en stor flock delfiner på vägen. Dan lyckades fånga sin första fisk ute på atlanten, tyvärr ingen stor tonfisk eller guldmakrill. Sines är Portugals nationalhelgons eller superhjältes, Vasco da Gamas, födelseort. Här står han som staty och spanar utöver Praia Vasco da Gama, Av. Vasco da Gama och Rua Vasco da Gama, från ett torg som sannolikt också heter något med Vasco da Gama. Han har en fin utsikt över stranden och hamnen, då själva byn är byggd uppe på en klippa. För att komma upp från stranden kan man ta en hiss, gå upp för trappor, eller köra snirkliga vägar upp. Inte långt från statyn hittade vi ett trevligt öl-ställe varifrån vi kunde överblicka hela bukten. Hamnen var väldigt modern och hade av Navily tilldelats “Harbour of the year 2022”. Den var inte särskild stor, och det gungade en del där vi låg. Det var inte många båtar i hamnen, kanske 3-4 seglare som vi. Här fanns en av de häftigaste motorbåtar vi sett, Thunder Child 2. På hamnkontoret fanns ett utklipp om båten där det stod något om “World record holder”, 54 knop. Tur man inte skall tanka den. Vi låg två dagar i hamnen. Tredje natten valde vi att ligga på svaj i bukten då vi skulle iväg väldigt tidigt påföljande morgon eftersom vi hade 60 SM till närmaste sydligare hamn. Vi stack 6.30, precis i soluppgången. Vi hade en bra västlig vind på 6-7s/m. Med tanke på avståndet ville vi inte segla långsammare än 6 knob, så vi stöttade mer eller mindre med motorn hela vägen. Periodvis, när vi seglade fort, gick motorn närmast på tomgång några gånger fick vi ta ner seglen för att enbart gå för motor. Vi höll oss hela tiden ganska kustnära, för att det sägs att späckhuggare främst håller sig ute på djupare vatten. Sent på eftermiddagen rundade vi Cabo de Sao Vicente, Europas sydvästligaste hörn. Tanken var att vi skulle lägga oss för svaj i en av vikarna strax efter Cabon. Vinden skulle enligt alla prognoser bli nordlig och avta rejält. I verkligheten blåste det 6-7 s/m sydvästlig vind, vilket gjorde att det inte gick att lägga sig i någon naturhamn här. Vi satte då full fart på motorn för hinna fram till närmaste hamn, Lagos, innan det blev mörkt. Fördelen med att segla kustnära är att man kanske undgår späckhuggare. Nackdelen är att man måste segla slalom mellan olika kustnära fiskenät och hummerburar. Dessa är inte möjliga att se när det blir mörkt och man vill därför ogärna segla nära kusten efter mörkrets inbrott. När vi kontaktade hamnen hade de sagt till oss att de stängde klockan 18.00 men att vi kunde lägga oss vid en “väntebrygga” strax innan bron före marinan. Vi hann precis till hamnmynningen i solnedgången klockan 18.30. Dagen efter anmälde vi oss på hamnkontoret, seglade igenom bron som öppnade och ligger nu på anvisat plats i en stor marina i ett turistområde här på Algarvekusten. Vi blev strax emottagna av en dansk-svensk seglare som berättade att här finns ett gäng övervintrande skandinaver i sina båtar. Han pratade om “söndagskappsegling”, qigong och andra gemensamma aktiviteter de hade varje vecka. I dag har vi cyklat runt Lagos på kors och tvärs och överallt har vi hört skandinaver men även britter, amerikaner och fransmän. Strax invid hamnen såg vi 3 par häckande och kurtiserande storkar. De dansade och klapprade med sina näbbar så det hördes långväga. Här är fortfarande lågsäsong för turism, men på uteserveringarna ser man en hel del äldre turister/pensionärer. Att det finns så många utländska pensionärer här beror på några väldigt fördelaktiga skatteregler som Portugal har haft gentemot utlänningar. Till skillnad från andra ställen sänkte vi nog medelåldern något när vi kom hit til Lagos. I marinan och runt omkring erbjuds turer ut för att se delfiner och spektakulära grottor som finns i området. I morgon ska vi se om man kan cykla ut till grottorna som ligger vid strandkanten. Kan man inte det, tar vi båten dit innan vi lämnar Lagos.

This Post Has 6 Comments

 1. Lena Andersson

  Lagos, där bor min barndomsvän med make och de flyttade till Portugal för några år sedan för deras generösa skattepolitik Men det har visst förändras. Lagos och vänner väntar fortfarande på oss som gäster .Får bli ett besök
  Önskar er ett fortsatt god tur

  1. Nomad2-0

   Lagos er et fint sted, ganske mange turister tror jeg om sommeren. Men det er der på hele Algarvekusten har vi förstått. Men ni ska absolut besöka din barndomsvän. Och vi vill ju också gärna ha besök när och var det passar er. Bra om Anders är med och tester innan den stora tur över Atlanten:-)
   Ha det fint båda två

 2. Lissa

  Dejligt med billeder af jeres oplevelser. Det ser ud til at være skønt vejr.
  Lange stræk i tager, men sådan er det jo ind imellem.
  Her var der lidt sne i morges, men højt flot solskinsvejr.
  God fornøjelse i Lagos
  Kh Lissa

  1. Nomad2-0

   Vejret er ved at blive bedre, selvom vi i denne uge har haft nogle heldagsregn. Og vi sejler kun langt når vi er nødt til det. Helst holder vi os omkring 30 SM, så behöver vi ikke starte super tidligt og alligevel fremme tidlig eftermiddag.
   Ha det godt.
   KH Hanne

 3. Birgit+Andersson

  Hvor er det dejligt at læse hvor meget I får set hvor I kommer frem. Cadis er en dejlig by måske går I ind der. Så er det sherry det gælder . God vind
  Kh mor Bigger

  1. Nomad2-0

   Käre mor
   Ja, vi oplever noget nyt hele tiden. Nu har vi spenderet et par dage med en ven fra Karlskrona det har været hyggeligt. I morgen fortsätter vi og det er da ikke umuligt at vi går ind i Cadiz. Men vores planer er löse vi gör hvad vi har lyst til i beslutnings øjeblikket.
   KH Hanne

Leave a Reply