22-30/5 En vecka – Mallorca äventyr

På grund av vindvridning bytte vi åter ankarvik efter bara en natt. Nu låg vi väldigt skyddade, något närmare Palma, för allt utom vågor från väst. Dock blåste det ganska kraftigt och det låg ett tjugo tal båtar i viken. Det är alltid spännande hur nära andra båtar man vågar ankra, och hur nära andra båtar vågar ankra bredvid en själv. Det är inte alltid det känns helt tryggt då båtarna kan svaja (röra sig runt ankaret) olika mycket och ibland även i olika riktningar. Man vill ju inte krocka med grannbåten och riskera skador på båtarna. Vi hade gärna lämnat båten i viken för en utflykt till Palma, men vågade inte lämna en utan uppsyn. Då vi skulle möta några vänner i Cala D’or på ostsidan av Mallorca seglade vi vidare utan att ha besökt Palma. Det blev 22 SM. och hård kryss i 10-12 s/m vind med revade segel, där vi sista biten in i en stor strandbukt, tuffade på enbart för motor. Här kunde vi gå helt in mot land och ankra på 3,5 meters djup. Här låg vi åter bra för ankare. På kvällen mojnade det tog vi jollen in till land för en fin strandpromenad. Nu kan vi snart det här med att ligga för svaj. Det är viktigt att få lä för de vågor som följer med vinden, men man kommer aldrig undan de svallvågor som i stort sett alltid finns på öppet hav. Man får lära sig att acceptera att det kan gunga och blåsa en del och lita på att ankaret håller. På ostsidan av Mallorca är det ganska mycket klippor. Här och där ligger det större eller mindre djupa vikar som skär sig in i kustlandet. Ofta är vikarna kantade av bergkanter och inne i botten finns det många gånger en liten sandstrand. I de flesta av “sandstrandsvikarna” hittar man ett eller flera hotell, men några vikar är obebyggda och passar fint för seglare som oss.

Cala D’or ligger i en av de större vikarna som grenar upp sig i tre delar. Hamnen långt inne i den sydligaste grenen och här skulle vi möta våra vänner. Hamnavgiften, som vi inte kollade i förväg, gick på 71€/dygn, näst dyrast efter Barcelona. Efter våra flera gratis ankarnätter tyckte vi ändå denna fantastiskt välskyddade och vackra hamn var värd det. I hamnguiden Navily är det flera som har kommenterat priset och även att vattnet i hamnen, både duschen och ute på bryggorna, smakar salt och inte är drickbart. Dagen efter började vi veckan tillsammans med Annelie och Kenneth med att hälsa dem välkomna med ett glas Cava i båten, och här planerade vi för de kommande 4 dagarna tillsammans. De hade bokat hotellvecka här. Den kvällen följde vi med till hotellet där de skulle äta middagsbuffén som ingick i resan. Vi var nyfikna på om vattnet på hotellet också var salt, vilket Annelie och Kenneth bekräftade. Förmodligen förbrukar alla hotell, swimmingpools och båtar mera färskvatten än det kan produceras, så man har bestämt sig för att acceptera att kranvattnet är lite bräckt. Sedan frågade vi i receptionen om man kunde ta med betalande gäster till buffén, så vi kunde äta tillsammans. Det gick bra och vi betalade härefter 25€ var. Vi fick ett kvitto som bekräftelse på att vi kunde äta i hotellets buffé. Buffén var bra, men levde knappast upp till vad vi betalat.

Dag 1, Vi tog bussen in till Palma (äntligen fick vi se den). Vi besökte den stora katedralen. Vandrade lite på smågator. Besökte hamnen och en båtbutik där för att köpa en liten rostfri skruv som ramlat av ankarfästet.

Dag 2, Buss in till Palma. Vi tog ett veterantåg, från början av 1900-talet, som i långsamt mak tog oss från Palma upp över bergen till staden Soller på nordsidan av ön. Härifrån fortsatte färden med spårvagn, av samma årsmodell, ner till en mycket vacker vik och hamn. Vi hann precis slänga i oss en baguette och öl på hamnpromenaden innan vi var dags att åka tillbaka igen. När vi kom tillbaka “hem” hoppade vi alla av vid hotellet. Då ingen bad om buffé-kvittot första gången vi åt på hotellet hade vi kvar det. Med tanke på priset tyckte vi att vi kunde gå med Annelie och Kenneth och äta middagsbuffé en gång till på samma kvitto. Nu blev priset rimligare :-). För att inte lockas att använda kvittot ytterligare gånger lämnade vi denna gång kvar det på bordet.

Dag 3, Hyrbil för att besöka det nordöstra delen av Mallorca. Avstånden är inte så stora, men vägarna är ganska små och slingriga så man hinner inte med lika mycket som man tror. Här besökte vi Porto Cristo, som vi utsett som möjlig nästa hamn. Vi parkerade bilen för 4 € vid hamnen för att gå upp på torget och få lite att dricka. När vi kom tillbaks satt det en parkeringsbot i fönsterrutan. Antingen var det något fel på parkeringsmaskinen eller så förstod vi inte hur spanska automater fungerar. Vi var inte ensamma. Här fanns även ett fransk par som sprang omkring och viftade förvirrat med sin parkeringsbot och vi så andra bilar med parkeringsböter i fönsterrutan. Det var en lördag och det gick inte att få tag på någon ansvarig. Nästa stopp blev Alcudia. Där vi tog en promenad i gamla staden, innanför murarna, och intog lite tapas på ett mindre torg. Här var lika mysigt och trevligt som de andra medeltidscentra som vi besökt i andra små spanska städer. Härifrån åkte vi vidare på en riktigt smal och slingrande väg upp till några utsiktsplatser i bergen på nordöstra spetsen av Mallorca.

Dag 4, Efter 5 dagar med en hamnavgift på 71€ var det läge att segla vidare. Annelie och Kenneth hängde med. Först till en liten charmig vik där vi intog lunch och badade i kristallklart vatten (nu 20,5 grader varmt i vattnet). Härefter vidare till Porto Cristo. Här kunde vi välja mellan en privat hamn för 60€/dygn eller en kommunal IB hamn för 23€/dygn. Här tog vi farväl av våra vänner som åkte tillbaka till hotellet. Vädret har kanske inte varit det allra bästa. Det har varit ganska molnigt och det har regnat en skvätt då och då (till glädje för de lokala bönderna).

Nu ligger vi för tredje natten här i Porto Cristo. Dan har satt upp en lapp på parkeringsautomaten att den inte fungerar. Vi har mailkontakt med någon i kommunen i Manacor, som verkar ha svårt att förstå problemet. När vi betalade hamnavgiften i dag, fick vi besked om att från och med i morgon räknas det som högsäsong och hamnavgiften kommer då att stiga till det dubbla, 46 €. Vi vet inte om vi vill betala dubbla priset för ytterligare nätter eller om vi ska hitta en gratis ankarplats, antingen här på Mallorca eller på Menorca dit vi är på väg.

This Post Has 4 Comments

 1. Søren

  Mallorca ser også dejlig ud. Håber I finder flere af de små hyggelige havne/ankerpladser. Vi har set flere skønne steder på vores cykelturer på øen.
  Fortsat god vind.

  1. Nomad2-0

   Mallorca er dejlig. Vi kunne sikkert have brugt meget længere tid der. Men vi er glade for at vi lejede bil sammen med Annelie og Kenneth, så så vi en del mere. Der var mange cyklister i bjergene, det er bestemt en udfordring.

 2. Annemarie+Valdemar+Lindahl

  Roligt att läsa om Mallorca. Vi har varit där några gånger och känner igen det gamla tåget ni åkte. Vi hyrde cyklar och cyklade längs havet och badad i små vikar. En härlig ö på många vis. Här på Öland är det också sommar även om vinden är ganska kall bitvis. Kul att följa er resa!
  Kram Anne-Marie

  1. Nomad2-0

   Jättekul att du följer oss på vår resa. Her er så fint överallt både på Mallorca och Menorca. Vi kunde nog ha spenderat mycket mera tid överallt i Medelhavet, än vi gör. Men vi njuter och försöker ta in allt vi upplever.
   Kram Hanne

Leave a Reply