4-7/3 Algarvekusten

Vi låg tre nätter i Lagos. Andra dagen cyklade vi till sydspetsen, Ponta da Piedade. Längst ut fanns en fyr, som stod på en klippa ut i havet. Här fanns myriader av gångstigar ute på klipporna många långt ute längs havskanten. Här fanns även många varningsskyltar om att man inte skulle gå för nära själva klippkanterna då det fanns risk för ras. Här uppifrån har man en fin utsikt ner över klippformationerna, som närmast såg ut som Gotländska raukar, och på turistbåtarna som for fram och tillbaka mellan alla klippor och skrevor på jakt efter den finaste grottan att visa fram. När vi kom tillbaks efter cykelturen beslöt vi oss för att sjösätta jollen och själva ta en sväng ut bland klippformationerna för att säkra att vi inte missat något. Det blev en timmes färd fram och tillbaka. Något skumpigt och ganska obekvämt men väl värd det. Några grottar lika vackra som de i turistbroschyrerna såg vi dock inte. Efter att ha gjort Lagos och grottorna bestämde vi oss för att fortsätta österut.

För kanske två år sedan, när Dan nämnde något om seglings planerna på FB fick han kontakt med Tomas, en gemensam vän, som vi inte sett på flera år. Vi blev då inbjudna att komma och besöka honom i Ferraguda här på Algarvekusten, om vi ändå hade vägarna förbi. Han och hans fru hade flyttat hit för tre år sedan. För att följa upp på den inbjudan vi fått satte vi därför kursen mot Ferragudo, som låg 8 sjömil bort. Ferragudo är en mindre ort utan hamn, som ligger i en flodmynning mitt emot Portimao och dess stora marina. Vi ankrade därför bland fiskebåtarna invid byns kaj. Det var ganska trångt mellan båtarna så vi vågade inte lägga ut så mycket ankarkätting, vi ankrade om ett par gånger tills vi tyckte att vi låg med lika stort avstånd till alla de omgivande båtarna. Där vi låg svajar båtarna runt sina ankare, påverkade av både vinden och tidvattenströmmarna som vänder 4 gånger per dygn. På kajen stod Thomas och vinkade in oss på ett ställe där vi kunde lägga till med jollen. Vi blev hembjudna till deras lägenhet där vi åt en god lunch. Det var trevligt att träffas igen. På vägen tillbaka gick vi en sväng genom byn, som är beskriven som en genuin och autentisk fiskeby här på Algarvekusten. Dag två körde Thomas runt oss med två tomma svenska gasolflaskor som behöver fyllas. Tyvärr hittade vi inget ställe att fylla dem trots idogt letande. Det ösregnade hela den dagen. men vi fick ändå en mycket trevlig sightseeing i bilen, runt området Alvor, Portimao, Ferragudo och Lagua. Vi har nog sett det mesta som finns att se i området, när det gäller stränder, torg, olika odlingar (grönsaker, apelsiner, oliver, mandlar), havsutsikter, restauranger, golfområden och hamnar, ut genom en regnigt bilfönster. Vi fick även se flera stora områden med hotel och andelsfastigheter för turister/utlänningar. Här på Algarve kusten är turistindustrin en av de största inkomstkällorna. Umgänget med Thomas avslutades på en i stort sett tom strandrestaurang där vi fick god mat. EnligNavily, vår hamnguide, finns det ett stort ankringsområde i viken utanför restaurangen. När man läser recensionerna, skriver de som legat för ankare där att hela viken ljuder av musik från de tre strandrestaurangerna och att det far vindsurfare, vattenskotrar och annat flytetyg fram och tillbaka mellan de ankrade båtarna till lång ut på kvällen. Det märks att det fortfarande är lågsäsong, och dagens ihållande regnväder gjorde det naturligtvis inte bättre.

När vi kom tillbaka till båten ankrade vi om ytterligare en gång in för natten. I dag, dagen efter, har vi flyttat oss till Portimao marinan, där vi avnjutit en säker förtöjning en bra dusch.

Leave a Reply