26/3-1/4 Svensk sommar och Costa del Sol

Efter Marbella kunde det ha blivit Malaga, men hamnrecensionerna där man nämnde maffiametoder, överpriser och annat underligt gjorde att vi seglade vidare. Vi föll för en ankringsplats i en liten vik, Playa Cantarrijan South. Stranden visade sig vara en Playa Nudistica. Här låg vi fint, i bra lä för vind och vågor. Vattnet var så klart att vi kunde se ankaret på 6 meters djup.

När vi googlade lite på det område vi befann oss i, hittade vi Alhambra, en bit in i landet. Alhambra är ett stor borg- och palatsområde med unikt bevarat västlig islamisk arkitektur. Det uppfördes på 1300-talet och var det sista muslimska fästet i Spanien som höll stånd mot kristendomen. 1984 sattes det upp på Unescos världsarvslista. Bilderna från Alhambra ser fantastisk vackra ut och vi var helt inställda på att besöka området när vi la till i hamnen Motril, som ligger strax söder om Alhambra/Granada. Vi hade bokat tre nätter i Motril så vi skulle hinna ta en heldagsutflykt till Granada. Hamnen i Motril är en jättestor industrihamn med färja till Afrika. Småbåtshamnen som låg längst in i den stora hamnbassängen verkade ha specialiserat sig på motorbåtsparkering i flera våningar. När vi nu googlade vidare på Alhambra såg vi att man rekommenderades att man köpte inträdesbiljetter på nätet. När vi sen försökte boka biljetter upptäckte vi att det var 1-2 veckors väntetid för att få biljetter. Hamnen i Motril ligger en bra bit utanför stan, som har en park som enda sevärdhet. För att få de tre nätterna att gå, bestämde vi att det nästbästa efter Alhambra skulle vara att besöka ytterligare grottor, denna gång i den närliggande (1 timmes bussfärd) staden Nerja. Vi packade cyklarna i respektive resväska för att kunna få med dem på bussen utan något strul. Grottkomplexet var större än det i Gibraltar. Här har man hittat en del fornlämningar från Neandertalare och tidig modern människa samt några väldigt antika spår av graffitikonst. Trots att den var större kändes den, jämfört med Gibraltargrottan som var väldigt fuktig och där det droppade vatten från stalaktiterna och därmed ingav en mer aktiv känsla, som en mera tråkig och död grotta. Alhambra får vi kanske besöka på tillbakavägen, då kanske kombinerat med ett besök i Ronda en av Spaniens äldsta städer med utgångspunkt från Malaga (om vi vågar) som ligger mitt emellan de två

Nästa hamn blev Almerimar, som verkade vara ett relativt nybyggt område med lägenhetskomplex och en del “gated communities” som omgav en stor marina med tre separata kanaler. Till skillnad från många andra ställen på solkusten verkade det bo flera spanjorer än utlänningar här. Hamnområdet ingav inte den exklusiva känslan man kan få i områden med många rika turister. Vi har sett många båtar med husdjur. Katter och hundar är vanligast, oftast en eller ibland två stycken. Här så vi en båt med rekord i hundar (taxar).

Härifrån kunde vi äntligen segla, plattläns i 8-11m/s vind. För första gången satte vi upp spirbommen som är något tung och klumpig, men förvånansvärt lätt att hantera då ena änden är fastmonterad på en skena på masten. Det gick över förväntan. Den kommer vi att använda många gånger framöver. Sent på eftermiddagen gick vi in i en vik bakom en klippa där vi trodde vi skulle få lä. Vi fick lä för vågorna, men bakom klippan blåste det nog en kuling på grund av katabatic vind (vindar som rusar ner längs bergsidorna, ett naturfenomen som är ganska vanligt här i medelhavet med omgivande höga berg). Vi ankrade på 4 meters djup och la ut hela 30 meter ankarkedja, härefter sov vi tryggt hela natten. Det känns bra med ett stort ankare och mycket kätting ute.

I går seglade vi hela 50 SM till Aguilas där vi ligger nu. För att inte komma in sent i hamn, klev vi upp kl. 6. och ankaret drogs upp i skenet från en ficklampa vid 7-tiden, strax innan solen stod upp. Halva sträckan var det motorgång, men sen blåste det upp med 8-10 m/s plattläns, så vi kunde segla igen med användande av spirbommen. Aguilas är en liten rätt mysig stad, vid inloppet ligger det en borg på en klipptopp. När man googlar “What to do in Aguilas”, står det att man ska besöka det lokala akvariet, det arkeologiska museet, karnevalsmuseet och borgen. 3 utav 4 sevärdheter var stängda, enligt uppsatta papperslappar berodde det på “brist på kompetent kringpersonal”?? Karnevalsmuseet och utsikten från klipptoppen var dock värda ett besök.

This Post Has 2 Comments

  1. Bengt+Ottosson

    Sierra Nevada har väldigt fin skidåkning….. !!

  2. Åse Rydh

    Oj vilka upplevelser ni går igenom, kramar till er båda

Leave a Reply