31/5 – 9/6 Hej då Balearerna

Vi letade ankarplats på Mallorcas östsida, men beslutade oss ganska snabbt för att segla de 30 SM över till Menorca, då vi inte hittade ett bra ställe att lägga oss innan överseglingen. När vi närmade oss Menorca hängde ett riktigt stort svart åskmoln över ön. Vi kunde på avstånd se blixtarna och höra åskknallarna. Det kändes lite som att närma sig “Skull Island” i filmen King Kong. Då vi var lite rädda för kraftiga vindar revade vi först, och tog sedan ner seglen, innan vi närmade oss ön. Vinden uteblev dock. Sista biten gick vi väldigt långsamt för motor då vi kunde se att ovädret var på väg att dra bort. Vi hade utsett oss en större ankarvik på sydsidan av Menorca och när vi kom dit hade ovädret dragit förbi. Här låg vi fint tillsammans med 10-tal andra båtar över natten. Till nästa dag hade vi bokat en hamnplats, i den näst största staden, Ciutadella. Staden har en lång historia och var en gång huvudstaden på Menorca. Hamnen ligger längst in i en lång smal vik. Stan har en liten, men väldigt trevlig äldre bykärna, och här fanns mycket att se på när vi vandrade runt i gatorna. Här låg vi 2 dagar för att kunna utforska stan och besöka byns kända katedral. Vi hade ursprungligen tänkt segla söder om den ganska lilla ön, som är på storlek med Bornholm. Vindarna gjorde dock att vi valde att gå norr om, längs den mera klippiga och branta kusten. Första viken var ett väl skyddat litet pittoresk ställe med en mindre sandstrand i botten och massor av grunda kajplatser där man kunde lägga till med jollen och där folk låg och solade. Vi låg två båtar i viken då det kom in en tysk segelbåt som absolut ville ha en plats längst in varför han kastade sitt ankare sju meter från vårat. Då vi hade legat och svängt runt ett tag påpekade vi för tysken att han kanske hade lagt sitt ankare lite väl nära vårat. Han höll med om detta och sa att han kunde lägga ut även ett häckankare så kan kunde dra sig ur vår svängradie. Det kändes lite bättre och vi tog jollen in till kajen för att gå en promenad och ta en öl i en närliggande restaurang. När vi kom tillbaka dök Dan på ankarkedjorna och konstaterade att tysken nog räknade med att vi skulle korta vår kedja till kanske två gånger djupet (3-5 gånger djupet är normalt) för att kunna svänga fritt fram för hans båt. För att få en god natts sömn flyttade vi oss och la om ankaret med ordentligt avstånd till de två övriga båtarna i viken. Nästa vik var ganska långgrunt med en stor bojmarkerat badvik och några hotell. Det är inte tillåtet att ankra innanför bojarna. Vi la oss på 2,5 meters djup. Här var trevligt att bada. Dan kunde se att offeranoden på propelleraxeln hade ramlat bort och han beslöt sig för att sätta dit en ny. Det var det perfekta stället att utföra detta arbetet. Han kunde stå på botten och skruva dit offeranoden. Under arbetets gång tappade han en av skruvarna och även en bit till skruvmejseln. De tappade delarna kunde han lätt plocka upp från havsbotten. Här var vi bara två båtar i en jättevik som lätt hade kunnat rymma 10-15 båtar. Här fick vi ett mailsvar från den ansvarige för parkeringsautomaterna som skrev “Sorry for the inconvinience your complaint is cancelled”. Lite kryptiskt skrivet, men vi tolkar det till våran fördel och struntar nu i att betala 60€ parkeringsboten. Seglingen “runt” Menorca avslutade vi i huvudstaden Mahon. När ön var under brittisk styre, på 1700-talet, flyttade engländarna huvudstaden från Ciutadella till Mahon. Man ansåg att Mahon med sin stora välskyddade vik skulle kunna utgöra en viktig flottbas. Själva inseglingen och hamnen är inramad av gamla försvarsanläggningar. Själva stan är ganska tråkig. Här låg vi vid en brygga för 42€/natt utan tillgång till dusch eller toalett. Som tur är hade vi fyllt vår vattentank med watermakern innan vi kom hit så vi kunde duscha i båten. Det blev till 4 nätter i Mahon i väntan på att vinden från ost skulle ändra riktning, innan vi seglar vidare österut, mot Sardinien. Lika torrt och varmt som det nu är i Skandinavien har det varit regnigt och ostadigt kring medelhavet, främst Spanien, Italien och Grekland. Här, där vi ligger på Balearerna, har vi haft det ganska molnigt men endast haft enstaka mindre regnskurar och med en dagstemperaturer kring 28 grader. I går bunkrade vi för en 2 dygns översegling. I dag har vi lagt oss i en liten vik på ostsidan redo att segla iväg i morgon när det ska blåsa en, tyvärr ganska svag, sydvästlig vind.

This Post Has 6 Comments

 1. Catharina

  Hoppas ni får en fin resa till Sardinien. Jag hade gärna delat med mig av lite vind till seglen!

  1. Nomad2-0

   Hej Catharina
   Kul att du följer oss. Vi har faktisk ganska lagom vind. Men tack för att du tänker på oss

 2. Rolf

  Hej på er. Vi följer er resa och det är roligt att läsa om alla platser ni besöker.
  Nu har vi släppt förtöjningarna och påbörjat vår resa. Har nu kommit en bit in i kanalerna. Rolf o Micaela på Miro

  1. Dan Vest

   Hej Rolf och Micaela. Lycka till med kanalfarandet och välkomna till Medelhavet. Här är det varmt och skönt. Kanske vi ses härnere. Hälsningar från Nomad.

 3. Lena

  Har nu äntligen varit inne och läst om era sista veckor till havs med avstickare både här och där . Låter helt fantastiskt och vilka historia kunskaper ni besitter eller lär er efterhand. Jag läser o lär mig o har besökt vissa ställen som ni har besökt , men då i ungdomens dagar och då var annat som hägrade
  Här hemma råder torka , till mångas förtvivlan då djuren blir utan växtligheter då åkrarna torka bort , likaså skogen
  Ni lever mångas dröm och jag ser framemot att följa med här något år till via blogg
  Sen kanske vi dyker upp om hälsa o väder råder
  Kram till er skepp ohoj

  1. Nomad2-0

   Hej Lena
   Kul att du följer oss. Nu är vi på Sardinien, snart får vi besök av barnen. Nikolaj och Linda och därefter Amanda och Jens. Det ska bli trevligt ibland får vi nog av varandras sällskap . Ni är så välkomna på besök när det passar er❤️

Leave a Reply