22-26/7 Klimatflyktingarna

Mitt i den plågsamma svetten har vi tagit ett gemensamt beslut. Vi ska bli klimatflyktingar. Vi orkar inte längre svettas dygnet runt och känna oss utmattade och orkeslösa. Många av de andra skandinaviska seglare vi träffat här i medelhavet har berättat att de brukar lämna båten de varmaste månaderna, juli och augusti, för att njuta av den svenska sommaren. Här nere är det ändå för varmt för att njuta av någonting. Vi hade inga planer att åka hem men räknade med att vi trots värmen skulle kunna segla runt och uppleva medelhavet. Nu hamnade vi i värsta extremvärmen med dagstemperaturer över 40 grader och nattemperaturer över 30. Nyligen slogs ett värmerekord här i Rom på 41,8 grader. Värmeböljan i Sydeuropa har döpts till Kerberos, uppkallad efter den 3-hövdade hund som vaktade dödsriket i grekisk mytologi. Den förväntade andra vågen av hetta har redan döpts till Karon efter den odödliga färjekarlen som förde de dödas själar in i dödsriket. Det är inte bara vi som tycker det är varmt. De flesta italienarna går även de runt stönande och pustande.

Efter att ha lämnat den lilla hamnen Porto di Traiano i bifloden till Tibern, där vi inte kunde lämna båten, har vi nu seglat till Roms stora marina, belägen vi Tibernflodens mynning, Porto Turistico de Ostia. På vägen hit testades storseglet och det ser bra ut. Väl i vår nya hamn frågade vi om båten kunde ligga här en månad. Receptionisten på marinan skakade då på huvudet och sa “Är ni verkligen säkra på att ni vill ligga här i en månad? Är ni medvetna om hur varmt det kommer att bli?” När vi förklarade att vi p.g.a. värmen tänkt lämna båten här, för att söka oss till det kyligare klimatet i norden, fick vi hennes fulla förståelse. Vi har nu använt tre dagar på att packa, tömma kyl och frys, konservera watermaker och iordningställa båten så att den nu kan klara sig en månad utan oss. Hamnen är jättestor, men det finns inte många människor som övernattar i sina båtar. Folk ser medlidande ut då de passerar vår båt på bryggan. Sannolikt tänker de “Undrar hur de kan överleva i värmen på den lilla båten”. De lite större motorbåtarna, där det övernattar folk, verkar alla vara försedda med aircondition.

I morgon bär det av hemåt, till svensk sommarväder med blåst, regn och ganska medelmåttig värme, vilket är vad vi behöver just nu. När vi återvänder i slutet på augusti hoppas vi att den värsta sommarvärmen är över så vi kan turista några dagar i Rom innan vi seglar vidare söderut.

This Post Has 3 Comments

 1. Bodil Tinnert

  Känns som det rätta just nu. Vi har tänkt mycket på hur ni fixar värmen. Här är behagligt. Har ni tänkt er Kanarieöarna sen? Vi ska vara i San Augustin från den 21/10 till den 2/12. Så om ni kommer dit så kan vi hälsa på er. God tur mot Sverige.
  Bodil och Danne

 2. Dan Vest

  Skönt med svensk sommar”värme” igen. Våra seglingsplaner har ändrats något, men planen är fortsatt övervintring på Kanarieöarna. Förmodligen november till februari på Kanarieöarna vilket gör att vi borde kunna ses där 🙂

 3. Lena

  Men så klokt beslut och Välkomna hem till en ostadig period
  Förstår knappt hur det går att “överleva ” dessa värmeböljor utan aircondition i dessa länder
  God tur och ni kommer lägligt till Skärgårsfesten i Kna

Leave a Reply