27/7 – 22/8 Från Kerberos och Karon till Hans och ändrade seglingsplaner.

Vi flög till Stockholm där vi bodde i sonen, Nikolajs, lägenhet och besökte Dans mamma Aiko. Det blev även en del Stockholms-utflykter, bland annat Gamla Stan och olika museum. På sjöhistoriska museet hade de en utställning av National Geographic kallat “Planet or Plastic”. Utställningen visade hur vi har blivit allt mera beroende av plastprodukter och hur all plast vi slänger slutligen hamnar i världshaven. Plastföroreningarna och microplaster är en av våra största globala klimatutmaningar som vi kan göra något åt genom återanvändning och att minska nerskräpningen. Här upplevde vi en “typisk” svensk sommar och njöt av att slippa den tryckande svettiga värmen som vi flydde ifrån.

Efter Stockholm tog vi en sväng till Danmark där vi bodde hos Hannes föräldrar och besökte några vänner. Här fick vi en första föraning om vad som komma skulle. Under tiden vi var där ökade vinden, molnigheten och regnet. När vi den 8/8 tog vi bilen över Öresundsbron var vi lite nervösa för att stormbyarna skulle stänga bron. Vi hade läst om at E6 var stängd p.g.a översvämningar, nerfallna träd och annat stormelände. Förutom att det riste en del i bilen när vi passerade över bron och att äppelträdet “hemma” i trädgården hade blåst omkull märkte vi inte själva så mycket av ovädret Hans. Tycker för övrigt att Kerberos och Karon är bättre namn med mer bakomliggande styrka när det gäller extremväder än stormen Hans (Hasse). Varför inte stormen Tor, åskan Mjölner, extremvärmen Freja. Här finns bättringspotential till nästa oväder

I Karlskrona kunde vi slappna av, ordna med småärenden, besöka vänner och plocka svamp. Det har varit spännande att på tv-vädret, dels följa stormen och skyfallens utbredning i Sverige och dels om extremvärmen kring båten håller på att ge med sig. De senaste dagarna har vi åter upplevt det vi kallar svensk sommarväder. Temperaturen i Italien verkar dagtid ha sjunkit 5-8 grader, och speciellt kvällarna/nätterna verkar ha blivit svalare. I dag är det tvättdag, packningsdag och bloggdag innan återresan i morgon. I Rom har vi nu beställt guidade turer till Colosseum/Forum Romanum och Vatikanstaten/Sankt Peters kyrkan/Sixtinska kapellet så snart vi kommit tillbaka.

Ändrade seglingsplaner – ursprungligen hade vi tänkt oss 3-års segling. En segling som innefattade Medelhavet, Kanarieöarna, Karibien, USA, Grönland, Island och hem. Planen har nu ändrats då vi har fått det glädjande beskedet om att vi ska bli mormor och morfar i slutet av året. Vi har därför bestämd oss för att korta ner seglingen från 3 till 2 år. Detta innebär att vi håller oss i Europa och seglar hem nästa år.

This Post Has 3 Comments

 1. Bodil Tinnert

  Ha en god tur till Rom och forsatt seglats. Grattis till barnbarn. Det är kul och mysigt.
  Hälsningar Bodil och Danne

  1. Nomad2-0

   Tack Bodil och Danne,
   Vi är tillbaka i värmen, vi hoppas innerligt att det snart blir lite mera uthärdlig temperatur. Men planerar lite sightseeing i Rom och tänker trotsa värmen då. Barnbarn blir så mysigt, vi ser verkligen framemot det. Men än har vi en del spännande framöver.
   Hanne

 2. Lena

  Så klokt beslut att följa ert nya lilla barnbarns utveckling den första tiden slår nog all segling med dunder och brak ❤️
  En fortsatt skön vistelse i Medelhavet och Rom

Leave a Reply