12/12-23 – 4/2-24 Fortsättning följer

Efter 7 veckor i vinterkyla och slask är vi nu tillbaka i Las Palmas.

Vi passade på att besöka Hannes föräldrar i Danmark, där vi även firade Hannes pappas 93-årsdag. Julen firade vi i Karlskrona hemma hos Amanda och Jens och vårat nyfödda barnbarn Casper. Med var även Andreas samt Nikolaj och Linda, som reste ner från Stockholm. Nyår firade vi tillsammans med Dans 94-åriga mamma i Stockholm. Vi upplevde gråmulna vinterdagar men även “riktig” vinter med massor snö och is. I Karlskrona hade isseglarna tagit fram sina jakter för första gången på flera år. De första dagarna hemma i Skandinavien tittade vi en del på vädret i Las Palmas, då vi var medvetna om att båten inte låg särskild skyddat i hamnen. Vi slutade dock med detta då vi ändå inte kunde göra så mycket i fall vädret skulle vara dåligt. Efter 3 veckor fick Dan ett sms från någon svensk på bryggan om att båten låg bra. Efter 4 veckor fick vi ett sms, skrivit mitt i natten på engelska, om att den ena av två akterförtöjningar hade brustit, men att de lyckats dra nya temporära förtöjningsliner till båten. De skulle meddela marinan om vad som hänt nästa morgon, så den den trasiga akterförtöjningen kunde ordnas Det kändes bra att det ändå fanns folk som tittade till båten lite. Förutom närmaste familjen i både Sverige och Danmark besökte vi även en del av våra vänner. Som vanligt inhandlades en del reservdelar och nyttigheter till båten. Vi var tvungna att byta ut vår ena resväska mot en större för att få plats med all vårt bagage när vi skulle flyga tillbaka till Las Palmas.

Vi har nu varit en vecka i Las Palmas, första fem dagarna (tar alltid längre tid än man tror) användes till att återställa båten igen. Spola och tvätta av allt damm. Bunkra upp. Starta om watermakern som har varit picklad (konserverad). Nya filter behövde monteras och när watermakern startades gick en vattenkoppling sönder så vatten sprutade ut i akterkabinen. Någon ny koppling gick inte att få tag i här i Las Palmas, men den trasiga kopplingen gick att limma ihop med stora mängder Super-Araldit. Vår nyinköpta Epirb (satellit nödsändare) monterades vid ruffnedgången. Då vi har haft problem med internetuppkoppling en bit från land, trots vår 7000 kronors super 4G mottagare och nya antenner, har vi köpt en Starlink-antenn som ska kunna koppla upp oss på Elon Musks världsomspännande lågflygande satellitsystem bestående av 40.000 internet-satelliter. Nu tror vi att allt fungerar som det ska igen. Vattentankarna är fulla, vi kan åter koppla upp oss på båtens wifi och se på tv.

Vi har träffat några andra svensker härnere. Några har legat här i flera år, andra är på genomresa som oss. I fredags blev vi inbjudna till veckans svensksamling på Sailors Bar. Där hade vi svenskar ett långbord med ca 20 personer. Vi fick en pizza och öl och pratade med de som satt närmast. Någon hade fått en båtplats invid våran båt, men den dagen då de skulle lägga till blåste det och gungade så mycket att de inte kunde komma in bredvid våran båt trots hjälp av flera marineros, som hade bestämd att båten skulle ligga just där. Det slutade med att de fick en tillfällig plats vid tankbryggan. Bra att vi inte vet allt om hur båten har haft det medans vi har varit borta. Den verkar dock ha klarat sig helskinnad, trots sitt utsatta läge vid Marina Las Palmas T-brygga. Andra som ligger vid bryggan säger att T måste stå för torture/terror. På flygplatsen såg vi plakat som berättade om vinterkarnevalen i Las Palmas som varar från den 25/1 – 18/2. Det hela verkar börja väldigt stillsamt. Vi har inte sett mycket som liknar karneval ännu så länge. Vi har dock hört att det ska vara en stor dragqueengala den 16/2, den stora paraden där man även väljer karnevalsdrottningen den 17/2 och det hela avslutas den 18/2 med ett stort upptåg, fyrverkeri och “begravningen av sardinen” (?).

Efter sammanlagt 3,5 vecka i Las Palmas kan vi stället. I morgon planerar vi att segla till Santa Cruz på Teneriffa. Det är karneval på alla Kanarieöarna så karnevals-jakten får gå vidare på Teneriffa.

This Post Has 3 Comments

 1. Åse Rydh

  Äntligen är ni på gång med bloggen igen, ser fram emot att vidare läsa om er. Vilken tur att det fanns några som tittade till båten under tiden ni var hemma. Skönt att ni fick en bra jul- och nyårshelg och att ni fick umgås med era nära och kära, framför allt den finaste sötaste lille Casper. Kramar från mig till er!

 2. Lissa Andersson

  Godt at høre nogle holder øje med båden. Der er altid noget der kan skiftes og forbedres når man har båd Spændende at I jagter karneval. Rigtig god tur videre fremover. Glæder mig til at høre nyt ommjeres oplevelser . Nyd det!

 3. Lena

  Håller med ang Casper
  Måste vara världens sötaste ❤️

Leave a Reply