19 – 28/4 Porto Santo på 2 (10) dagar

Madeira archipelage (skärgård) består av två större bebodda och 6 mindre obebodda öar. De obebodda är delvis naturreservat. Madeira är den största ön och här tillbringade vi två veckor. Här skulle man kunna vara mycket längre då det är mycket att uppleva och se på ön. Porto Santo är den näst största med en yta på 42 kvadratkilometer, dubbelt så stor som Anholt. Av intressanta saker på ön är det högsta berget på 517 m, en 9 kilometer gyllene sandstrand på södra delen av ön, Christoffer Columbus hus (naturligtvis), en golfbana och flygplatsen där start och landningsbanan sträcker sig nästan tvärs över ön. Det finns även en del vandringsleder och möjlighet att snorkla/dyka. De flesta som kommer hit verkar vara seglare med egen båt, golfentusiaster och några få som bara vill hänga på stranden. Porto Santo gör man lätt på två dagar, men vi var här i 10 i väntan på lämpligt väder att segla vidare till Azorerna. Utanför marina kontoret stod av någon okänd anledning en isbjörn. Vid ett par tillfällen såg vi en bilskolebil. Tidigare har vi alltid tyckt att Värnamo borde vara ett av de enklaste stället att ta körkort. När vi bodde där fanns det bara ett trafikljus (1986). Porto Santo måste vara enklare, här finns visserligen några små rondeller, men något trafikljus såg vi inte. Vi hade velat hyra en bil för att utforska ön, men någon liten automatare fanns inte tillgänglig. Vi insåg även att ön var alltför liten för att köra runt en hel dag i en hyrbil. Vi hittade en turistbuss som på 3 timmar tog oss runt det mesta av ön. När vi var inne i Cristoffer Columbus hus/museum påpekade guiden att alla bilder som var gröna med grönska var tagna på Madeira, bilderna från Porto Santo var bruna då här inte växer mycket.

Leave a Reply