13-14/10 Eiffelbron och Porto som i Portugal

Kvällen den 12/10 tillbringades med att gå runt på de trevliga små gatorna i Cangas, för att hitta en bra restaurang. Det finns många små vin- och ölhak, som serverar lite tilltugg, riktiga restauranger öppnar inte förrän efter 20.00 med den första servering efter 21.00. Det blev en lång vandring genom många gator innan vi hittade ett ställe vi kunde äta. Nere vid hamnen gick vi förbi en större saluhall, som skulle öppna nästa morgon kl. 8.00. Då vi behövde både yoghurt, frukt, bröd, ost och annat, beslöt vi oss för att skjuta lite på morgondagens avfärd, så vi hann gå dit och köpa det vi behövde. Efter en god natts sömn, betalade vi hamnavgiften och gick sedan till saluhallen. Här kunde vi köpa nattens fiskafänge, men inget annat. Det blev till att leta upp en liten supermarket innan vi kom iväg. Predict Wind hade lovat två dagar med mycket lite vind. Detta stämde första dagen och det blev motorgång till nästa hamn. Halvvägs fick vi byta gästflagga, från spansk till portugisisk. Viana do Castelo ligger i en liten flodmynning. Hamnen ligger en bit in i floden strax innan eiffelbron ( samma arkitekt, som det mera kända tornet i Paris, men en liggande konstruktion) och man får anropa marinan för att få dem att öppna en gångbro som går över inseglingen. Allt gick väldigt smärtfritt, vi anvisades plats och fick hjälp att förtöja. Vi välkomnades till Portugal med “här är mycket trevligare, billigare och varmare än i Spanien”. Viana do Castelo var även det en trevlig stad. Ingen stor skillnad mellan spanska och portugisiska städer, men möjligen stämmer det de sa i marinan, om trevligare (åtminstone hittills).

Nästa morgon åkte vi vidare, även denna gång för motor, i vindstilla och nu även i tät dimma. Känns skönt att ha radar för att se andra föremål i vattnet, kartplotter för att se var man befinner sig i förhållande till grund och land och AIS, som är obligatorisk på större båtar och frivilligt på mindre, för att se båtens position på kartplottern. För första gången hade vi verklig nytta av radarn, då vi kunde undvika två föremål (fiskebåtar?) som dök upp precis framför oss. Under motorgången fyllde vi upp vattentanken med vår watermaker, som nu fungerar bra, inför planerad längre hamnvistelse i Porto. Vi blev väl mottagna i Douro Marina, och fick även här hjälp med förtöjning på anvisad plats. Vi får se hur länge vistelsen i Porto varar. Om tre dagar får vi besök av Amanda och Jens, som ska “segla” med oss i en vecka. Tyvärr lovar väderrapporten motvind, kuling och regn det mesta av veckan. Vi gläder oss till besöket.

This Post Has 3 Comments

 1. Marianne Larsson

  Tack för bloggen! Så roligt att följa er på färden! Idag har vi haft högläsning efter middagen, väl förtöjda i stan. Sambon som är seglare gillar att följa er, men vi känner nog inte det riktiga suget att komma efter på en liknande strapats. Men spännande låter det – med vissa undantag… Allt gott till sjöss!! //Marianne

 2. Dan Vest

  Tack Marianne. Kul att ni tycker om våra skriverier. /Dan

 3. Lena

  Likaså här , spännande att hänga med er på era strapatser från landbacken . Så gott med besök
  Hälsa

Leave a Reply