22/11-27/11 Advent i Parque das Nações

Parque das Nações marina ligger i en nyare stadsdel av Lissabon. Här höll man 1998 en “world exposition” med tema “The Oceans, a Heritage for the Future”, delvis för att fira 500 år av portugisiska upptäcktsresanden. Man ser på byggnaderna och området att det satsades mycket pengar. Ger ibland intryck av ett skrytbygge, med en väldigt imponerande centralstation, stora dyra hotel, strandpromenader och parker. Här ligger även ett stort köpcenter, akvarium, arena och casino. Med utgångspunkt från marinan har vi utforskat området, men även tagit metro och buss till Lissabon. Området Belem är känd för många monument, mest känd är “upptäckarnas monument” som hyllar upptäcktsresornas epok, främst Portugals, under 14- och 1500 talet. Här ligger även Jeronimos klostret där bland annat Vasco da Gama är begravd.

Marinan har två stora vågbrytare som går ut i floden Tejo. 3/4 av vattnet innanför vågbrytarna torrläggs under ebb och där kan inga båtar förtöjas annat än en brygga med husbåtar för uthyrning. Vågbrytarna och den smala insegling gör att det är väldigt lugnt och stilla inne i hamnen och här ligger en hel del båtar från olika nationer “parkerade”. Två båtar från oss ligger en traditionell portugisisk fiskebåt, som man nu i samband med advent ljussatt.

God advent

This Post Has 5 Comments

 1. Åse+Rydh

  Vad ni är pålästa och upplever mycket historia och fin miljö! Nu är första advent över, imorgon är det 2 år sedan vi begravde Björn, saknaden är fortfarande stor. Kram till er båda och fortsatt härlig advent. / Åse

  1. Nomad2-0

   Hej Åse
   Vi försöker läsa på inför det vi tänker besöka/titta på:-) Jag förstår att saknaden är stor och särskild vid speciella tidpunkter. Hoppas du känner att du har glädje kring dig också, vi tänker på dig.
   Kram Hanne

 2. Lena

  Bäata sjöresenärer eller rättare sagt havsseglare
  Läser o lär och ni väcker allt reslust
  Lissabon är inbokat till nästa vår och då har vi eran tips med oss ❤️
  Ha en fin resa hem till Sverige nästa vecka

  1. Nomad2-0

   Så kul att ni har bokat resa till Lissabon. Tyvärr kommer inte vi att vara kvar då. Men vi få träffas när vi kommer hem.

Leave a Reply