9-13/11 Äntligen fin segling i sol och värme.

Cascais är en väldigt trevlig stad med massor av aktiviteter, små butiker, restauranger med uteserveringer och gågator. Stan är ordentligt utforskat på våra cyklar. Stan är populär bland turister, vilket avspeglar sig priserna och de restauranger man finner. När man läser hamnrecensionerna nämner de allra flesta att hamnavgiften är ganska saftig. Vi betalade i lågsäsong 370 kr/dygn. När vi sett “allt” bestämde vi oss för att fortsätta mot Lissabon och ta hamnen bredvid som fått bra recensioner. Den 10/11 seglade vi i värme, solsken och svaga vindar (för att torka våra segel) 5 SM till Oeiras. Det var en av de trevligaste seglingar vi gjort sedan vi lämnade Karlskrona.

Nu ligger vi i Oeiras som är en något mindre hamn. Hamnen är ok och betydligt billigare än Cascais. Tyvärr är det ganska tråkigt i hamnen och även i stan. Vi har haft två soliga och varma dagar. Första dagen cyklade vi västerut längs en strandpromenad och såg fina stränder, surfskolor och andra strandaktiviteter. Vägen hem cyklade vi inåt land i ett försök att hitta ett mysigt centrum utan att lyckas. I går cyklade vi österut längs strandpromenaden. Vi passerade ett par småbyar och en militäranläggning. Stranden här är lite stenigare utan särskild mycket strandaktiviteter. Återigen cyklade vi inåt land på vägen tillbaka. Denna gången hittade vi nog Oeiras centrum med ett litet torg, marknadsplats och tre restauranger varav vi åt glass i den ena. Slutsatsen får bli att det är roligare att ligga i en dyr hamn och tråkigare i en billig.

Vi har beslutat att ligga i Lissabon över jul och nyår. Här upplever vi att det blivit så varmt och soligt att vi lämnat stormarna i norra Atlanten bakom oss. Om någon vecka lägger vi oss i en hamn centralt i Lissabon. Därefter har vi avtalat med ett varv som kan ta upp båten för diverse småreparationer. Vi planerar att resa hem till Sverige/Danmark för att fira jul och nyår, medan båten står på land för att fixas.

Leave a Reply