4 – 20/2 Har vi fastnat?

Vi kom till Cascais strax utanför Lissabon den 6/11-22 och har sedan flyttat runt i Lissabon området i 3,5 månad. Nu kan vi Lissabon och vi pratar nästan portugisiska. Vintermånaderna är över. För oss turister är det kortärmat som gäller även om många portugiserna fortfarande går med täckjacka. Förutom solen och värme har det också kommit mygg. Känns som om det är dags att flytta på oss så vi inte fastnar här i Lissabon. Innan jul låg vi i en hamn bredvid en annan svensk, som hade legat i hamnen i 8 år och som nu även skaffats sig en lägenhet i Lissabon. Vid fredags ölmöte på varvet brukade det dyka upp en engländare som hade seglat hit med sin båt för många år sedan, och som nu hade köpt sig en gård med apelsinträdgård.

Vi har hunnit med mycket under tiden. Båten har varit på varv. Vi har varit hemma i Sverige och Danmark. I väntan på bättre väder har vi surfat en del bland båttillbehör och annat på nätet och kompleterat med en del extra tillbehör. Här i Doca de Alcântara har vi kontaktat tre kapellmakare för att se om vi kunde beställa ett solskyddssegel. Tyvärr var alla fullbokade med arbete. När frysboxen sedan slutade fungera, lämnade vi in den på en servicestation här i Lissabon. De sa att en garantireparation kunde ta 2- 3 veckor. När vi ändå skulle vara kvar några veckor till i väntan att få tillbaka vår frys, beslöt vi att kontakta vår båtkompis Tjoppe han med proffssymaskinen, som är kvar på varvet på andra sidan Tajo floden, för att höra om han eventuellt under väntetiden kunde sy “solsegel” till oss. Han tog på sig uppdraget, och vi fick köpa tyget själva. Det visade sig att servicestationen inte hittade något fel på frysboxen som vi fick tillbaks redan efter ett par dagar. Konklusionen blev att ledningarna från batterierna till frysboxen var för klena och att spänningsfallet gjorde så att kompressorn inte gick i gång. Nu med kraftigare ledningar kör frysen igen som den ska. I morgon tar vi cyklarna och färjan tillbaks till varvet för att hämta solseglet som nu ska vara färdigt. Vi kommer sannolikt få mycket glädje av det under sommarmånaderna nere på Medelhavet. I väntan på “sommaren” har vi turistat och utforskat Lissabon på cykel och med de lokala transportmedlen. De gamla små söta spårvagnarna är ett kapitel för sig själva. De kör upp och ner för de smalast och brantaste gatorna som finns här i Lissabon, och det finns många av dem. Folk parkerar hur som helst här i Portugal, gärna med blinkerna på. Kommer spårvagnen inte förbi för att någon blinkande bil parkerat på spåret ringer konduktören i sin klocka tills bilföraren flyttat bilen så det går att komma förbi. En dag när vi cyklade såg vi en spårvagn som “fastat”. Då ingen reagerade på konduktörens ringande klev ett gäng starka män av spårvagnen. De greppade den ganska lilla bilen och lyckades trycka/gunga/lyfta den ur vägen så deras färd kunde fortsätta. Nu räcker det. I övermorgon seglar vi till Cascais där vi ett avtal med Volvo Penta verkstaden som ska fästa en elektronikbox på motorn med några specialskruvar. Sedan är det “good bye” Lissabon.

This Post Has 4 Comments

 1. Lena Andersson

  Vackert i Lissabon kan jag ana och frysboxen måtte vara en fantastisk lyx när varmare breddgrader väntar

  1. Nomad2-0

   Hej Lena, Lissabon är vacker, men vi är nöjda med att ha fortsatt vår resa. Hoppas ni får en fin vecka i Lissabon när det nu var? Allt är bra här, våren är snart här och vi närmar oss medelhavet. Men som du säger vi har tiden, och vi stressar inte utan försöker uppleva så mycket som möjligt. Ha det bra så hörs vi väl snart av igen.
   Stor kram

 2. Åse Rydh

  Lissabon ser såå vackert ut! Det kanske blir en gård med apelsinträdgård även för er?? Vad skönt med ett solsegel som kan skydda er när solen gassar! Härligt att frysen fungerar igen, kan nog behövas framöver! Här i Karlsborg är det sol men kallt o nordlig vind, i Karlskrona hade Anna fått upp krokusar i trädgården, våren är på väg här oxå, fåglarna kvittrar, det börjar äntligen bli ljusare på morgonen och kvällarna. Kram till er båda 🙂 Åse

  1. Nomad2-0

   Hej Åse, Lissabon är vacker, men nu är vi ganska nöjda med att ha fortsatt vår resa. Vi ligger nu i en liten stad, Sines, i hamnen. I natt ska vi lägga oss utanför hamnen för ankare för att sticka väldigt tidigt i morgon till nästa destination, Sagres, för svaj där med. Allt fungerar bra nu vi väntar bara på sommaren, men våren är nästan här, det blir varmt när solen är framme. Snart hoppas vi på besök, du är välkommen att planera semester hos oss om du vill.
   Stor kram till dig.

Leave a Reply