8-12/3 Kontrasternas dag

Portimao utforskades som vanligt med cyklarna. Sannolikt en ganska normal Portugisisk stad här på Algarvekusten med med stora hotell längs strandkanten. Själva hamnen ligger lite avsides. Det var bra att vi hade cyklar när vi skulle handla och besöka byns båtbutik. Inne i byn stötte vi på ett sardinmuseum. Sardiner, Portugals stolthet och en gång i tiden största exportvara.

Nästa hamn blev Vilamoura, en stor fin marina. Fylld med stora dyra båtar. Marinan var så stor att den var indelat i tre olika namngivna delar med varsin toalett/dushbyggnad. Det kunde vara så långt till receptionen från olika delar av marinan att man efter VHF kontakt kunde bli hämtat med gummijolle om man hade ärenden där. Funkade fint då vi skulle checka ut och lämna tillbaka passerkorten. Hela hamnen var omgiven av restauranger, turistaffärer, märkesbutiker, mäklare och turistfirmor som erbjöd äventyr i luften, till lands och till havs (fallskärmshopp, parasailing, golf, båtturer, delfinutflykter, fiske, dykning och annat). Lite längre bort låg stora lyxiga hotell och ett antal välbesökta golfbanor. Det var tydligtvis ett ställe för de som har pengar.

Efter två nätter i Vilamoura seglade vi vidare och la oss för ankare utanför en liten fiskeby, Culatra, som ligger på insidan av en lång sandrevel. Det är ett populärt ställe att ankra. Här ligger vi bland ett antal andra båtar som sökt sig hit, för att få skydd för atlantdyningarna, och för att besöka den lilla genuina fiskebyn. Hit går regelbundna båtturer och taxibåtar med turister från de omgivande något större städerna på fastlandet. I dag har vi gått runt i den lilla byn. Här finns inga hotell eller “turisterbjudande” annat en del små restauranger och fik. Huvudgatan går rakt igenom byn och fortsätter som en stig tvärs över den långsmala sandön till en lång fin sandstrand som vetter ut mot atlanten. Det blev ett tådopp här, bara för att märka att det var lika kallt som sist vi doppade tårna i atlanten, innan jul. Denna lilla fiskeby är den diametrala motsatsen till förra nattens hamn.

Efter två nätter för ankare är planen att i morgon segla vidare till gränsfloden, Rio Guadiana, mellan Portugal och Spanien, där vi kommer att lägga oss på den spanska sidan i staden Ayamonte. Nu behöver vi tvätta och fylla på gas, innan vi seglar vidare.

Leave a Reply