23/4 – 3/5 Kurs Ibiza

Nu är det några dagar sedan vårt sista inlägg och vi har hunnit med en del.

Sitges är en liten turistort strax söder om Barcelona. Det tog 4 timmars motorgång att komma dit. Hamnen är stor men under renovering, så de hade inte plats för så många båtar som i vanliga fall. Dans mamma köpte en lägenhet i Sitges för ca 15 år sedan. Den har hon använt som vinterbostad när det var allt för kallt och tråkigt i Sverige. Vi besökte lägenheten och passade på att tömma vår stora tvättkorg, där det samlat sig tvätt sedan en längre tid, då det inte gick att tvätta i Barcelona. Mellan tvättarna besökte vi gamla stan som är väldigt fin och pittoresk och cyklade längs den kilometerlånga strandpromenaden. Det börjar bli allt varmare i vattnet och man ser fler och fler modiga människor doppa sig, tyvärr fortfarande för kallt för oss, 18 grader. Vi spenderade 3 dagar i Sitges.

Ebre deltat ligger halvvägs mellan Barcelona och Valencia. Större delen är en naturpark. I både norra och södra delen av deltat finns det några ankringsbara stora vikar. På kartan ser de fina ut och på våran hamnguide, Navily, har de fått ganska bra recensioner förutom att där skall finnas mycket mygg. I verkligheten var den södra viken, där vi ankrade, inget vidare. Viken avskildes från havet med en mycket låg landremsa av sand. Hela viken var ganska grund och här fanns fiskenät och fiskodlingar överallt. Eftersom det blåste ganska kraftig sydostlig vind la vi oss så nära landremsan vi vågade. Här låg vi i ganska mycket vind men i bra lä för vågorna. Vi satte ankarlarmet som larmar ifall man enligt gps’en rör sig för mycket från det stället man ankrade. Kl 23, i bäckmörker, väcktes vi när larmet gick igång. Vinden hade tagit i och vridit åt nordväst. Vi var osäkra på om ankaret hade draggat (glidit iväg över botten) och beslöt därför att ankra om. Det blev en nattmanöver med ficklampa för att få upp ankaret och för att undvika fiskeredskapen när vi flyttade oss. Härefter låg vi tryggt och fick inga fler ankarlarm, men sömnen blev inte den bästa.

Valencia är Spaniens tredje största stad med ca 1,6 millioner invånare i storstadsområdet. Valencia ligger på ett låglandsområde. Mitt genom staden gick det en väldigt långsträckt 2- 400 m bred park med massor med broar över. Här fanns lekplatser för barn, idrottsanläggningar, picnic- och rekreationsområden. Längst bort, 10 km, från hamnen låg Valencia BioParc, rekommenderad på TripAdvisor. BioParc låter väldigt fint. Man hade försökt imitera djurens naturliga habitat, och gjord det väldigt bra. Här fanns inga djur i bur, förutom ormar, ödlor och spindlar. Men det var trots allt inlåsta vilda djur som verkade ha det väldigt tråkigt. När vi cyklade längs parken var vi lite förvånade att hela parken låg försänkt från stan i övrigt. Vi la märke till att alla bropelarna liknade dem man ser stöttandes broar som går över floder. På vägen hem från BioParc insåg vi att vi cyklade på botten av en sedan många år helt intorkat flod. Enligt Google f.d. floden Turia. Vart har vattnet tagit vägen? I andra änden mot havet hade mani början på 2000-talet byggt ett futuristisk byggnadskomplex med kultur och konstcenter, Hemisferic, en IMAX-bio, interaktivt vetenskapsmuseum och ett stort akvarium med delfinarium. Vi valde att köpa biljetter till biografen, akvariet och vetenskapsmuseet. I gamla stan finns en stor marknad, större än den i Barcelona men inte lika fin och exklusiv. Här finns en mycket känd katedral. Byggd ovanpå det som ursprungligen var en moské. Katedralen är byggd över åtskilliga århundraden vilket resulterat i ett virvar av arkitektoniska stilar. Katedralens kupol och torn är gotiska, huvudingången är barock och några av kapellen är från renässansen. I ett av kapellen skal “The Holy Grail” vara förvarat. Förstår inte varför folk fortfarande letar efter den? Det var en fröjd att cykla på kors och tvärs i Valencia. Det måste vara en av Europas bästa cykelstäder tillsammans med Amsterdam och Köpenhamn. Här fanns inga backar, förutom när man skulle upp och ner i flodfåran. Längs alla större gator gick det cykelvägar. Det var tillåtet att cykla mot enkelriktat de flesta ställena, och det fanns gemensamma trafikljus för gående och cyklister. Vi stannade 5 dagar i Valencia.

Denia är en av de närmaste hamnarna om man ska till Ibiza. Denia är en ganska liten stad med en väldigt stor hamn. Här finns färjetrafik till och från Ibiza och 3 marinor. Invid hamnen finns en mindre kulle med en borg, som vi var “tvungna” att bestiga (då det var länge sedan sist). Här finns även ett flertal relativt stora båtbutiker, som vi likaledes var “tvungna” att besöka. Vi har nu investerat i nya uppblåsbara flytvästar till eventuella gäster, och i tre fläktar som kan installeras nere i båten nu när det börjar bli varmare. Glädjande nog har vattentemperaturen stigit från 18 grader till över 20. Väldigt passande inför morgondagens segling till Ibiza.

This Post Has 2 Comments

 1. Sofie+Hansson

  Wow vad ni får se och uppleva massor av fantastiska ställen! Så härligt att läsa om alla era besöksmål ni tar er an. Ser fram emot nästa inlägg om er vistelse på Ibiza. Njut vidare av ert underbara pensionärsliv. Här har barnen haft skolavslutning och nu väntar ett långt och avkopplande sommarlov.

  1. Nomad2-0

   Hej Sofie,
   Vi upplever så mycket. Här är oändligt mycket att se och uppleva vi hinner bara lite. Sen Ibiza har vi besökt Mallorca och Menorca. Nu är vi på Sardinien. Här är varmt och härlig atmosfär . Nu börjar sommarlovet hos er hoppas du kan njuta. Hoppas också du får nya utmaningar det är du värd ❤️

Leave a Reply