17 – 26/11 Gran Canaria runt

Kanarieöarna och Thailand är skandinavernas vintersemester-favoriter. Kanarieöarna består av 8 vulkanöarna och ligger enbart 100-400 km från Afrikas kust, men tillhör politisk Europa och Spanien. Turistbyråernas broschyrer talar om sommar året runt. Här ligger dagstemperaturerna på strax under 30 grader om sommaren och kring 20-25 grader om vintern. Gran Canaria är den tredje största ön efter Tenerifa och Fuerteventura. Den är en tredjedel så stor som Gotland, tre gånger så stor som Bornholm.

Då vi inte kunde få någon hamnplats i Las Palmas, som var överfullt av båtar som skulle segla vidare till Karibien, seglade vi nu till södra delen av ön, Pasito Blanco, där vi fått hamnplats. Där tog vi emot vår son Andreas som kommit för att besöka oss. Pasito Blanco är en liten turistoas mitt ute i ingenting. Förutom en fin hamn, badstrand och flera lägenhetshotell och en liten lokal Spar-butik, där man kunde köpa Kalles kaviar, finns här ingenting. För att ta sig till civilisationen fick man gå 1,5 km till närmaste busshållplats och a sig vidare med buss. När vi nu skulle visa Andreas Gran Canaria tog vi bussen till närmaste storstad, Maspalomas. Här kan man turistshoppa, gå på restauranger i alla prisklasser och besöka Yumbocenter, där man man kan gå på Sparkles-show. Sparkles är ett Gay-ställe där det ingår fri dragqueenshow när man beställer öl/drinkar. Här kan man som publik bli förnedrad på ett humoristiskt engelskt sätt, höra kända kvinnliga artister framföras av dragqueens och själv sjunga karaoke. Ett litet råd är att inte sitta för nära scenen eller åtminstone ha druckit tillräckligt om man vill sitta nära. Från ett tidigare besök på Gran Canaria var besöket på Sparkles och den jättestora marknaden i Arguineguin två av de saker vi speciellt minns. Då det inte finns någon bra hamn eller ankarplats i Arguineguin seglade vi seglade vi förbi till Puerto Rico. Det är ett riktigt skandinavisk turistområde. Här hörde vi skandinaviska talas överallt, även av restaurang- och butikspersonal. Till skillnad från Pasito Blanco finns här allt man som turist kan önska sig. Andra dagen tog vi, tillsammans med många andra, bussen till Arguineguin för att gå på marknaden. Marknaden var inte alls som vi kommer ihåg den för ca 10 år sedan. Den gången upplevde vi den som megastor. Från ena änden av stan, genom små gator ner till vattnet i andra änden av stan. Marknaden verkar nu ha förpassats till en stor parkeringsplats i utkanten av stan. Påminner kanske mest om en mindre utgåva av lövmarknaden på Stortorget i Karlskrona. Efter två nätter i Puerto Rico fortsatte vi vår segling runt Gran Canaria. Denna gång siktade vi in oss på en ankarplats, bakom öns nordvästligaste udde, i lä för de rådande nordostliga vindarna. Motvinden gjorde att vi gick för motor upp längs västsidan av ön. Halvvägs till vårt mål krokade vi vår tredje Mahi Mahi (guldmakrill) som Andreas vevade in. Medan Andreas vevade bestämde vi oss för att ändra menyn från grillad fläskfilé till grillad fisk. Fisken slank dock av kroken precis när den skulle lyftas ombord, så det blev ingen ändring av menyn. Vi ankrade upp utanför en liten stad, Playa de Sardina. Här låg vi ensamma strax utanför stans lilla fina sandstrand. Vi tog jollen in till stan där vi fick en öl och tittade på solnedgången. Dagen efter fortsatte vi sista biten, för att runda ön, återigen för motor p.g.a. en ganska hård motvind, som dock avtog under dagen.

När vi ankom till Las Palmas igen tog vi en sväng runt de uppankrade båtarna som nu var betydligt färre än sist. Många av båtarna utanför hamnen hade seglat iväg eller fått en hamnplats när ARCen lämnade Las palma d. 19/11. Det bästa stället att kasta ankaret var dock fortfarande ganska fullt, så vi valde att ankra upp utanför hamninseglingen, som vi gjorde sist, tillsammans med två andra båtar. Denna gång blev vi tillsagda av marinapersonalen att ankring här inte längre är tillåtet. Alla båtar för ankare ska lägga sig i ett litet område strax norr om hamnen. Här ligger vi nu på tredje dagen, ganska trångt, tillsammans med ett 50-tal andra båtar. Tillsammans med Andreas tog vi en dag Hop-On Hop-Off buss här i Las Palmas. Vi besökte deras stora fina akvarium, katedralen (som inte är särskild imponerande, jämfört med vissa andra) och huset där Cristobal Colon ( i Sverige bättre känd som Christofer Colombus) bodde de gångar han seglade över till Amerika. I går avmönstrade Andreas för att åka hem till arbetet och kylan i vintersverige.

Vi har hört av flera att Las Palmas marina skall vara ett billigt och bra ställe att lägga båten för vintern här i Kanarieöarna. Vi har nu bestämt oss för att stanna kvar här medan vi åker hem över jul och nyår. Det kostar 15 kr/dygn att ligga för ankare här. Marinan har lovat oss en bryggplats för 2000 kr/månad, men säger att vi nog får räkna med att ligga för ankare och vänta några dagar-vecka innan det finns plats för Nomad 2.0 i hamnen. Jämfört med då vi var i Las Palmas sist, är det nu flera båtar som lämnar Kanarieöarna för Karibien än båtar som anländer hit.

Båtens botten har nu fått en hel del algpåväxt, främst kring vattenlinjen, och sedan tidigare vet vi att propellern, bogpropellern och offeranoder är översållade med havstulpaner. Dan har skrapat av det mesta av algerna i vattenlinjen med en stekspade. Båten behöver dock tas upp på land för att spolas ren och få en ny bottenmålning. Vi får undersöka när var och hur vi kan ta upp båten för att fixa detta. Vi har tagit i land cyklarna och räknar med att vi hinner utforska Las Palmas rejält innan det blir dags att segla härifrån någon gång i början på februari 2024.

Här börjar julstämningen långsamt infinna sig i de olika affärerna/köpcentra och i gatubilden.

This Post Has One Comment

  1. Lena

    Men så mycket ni är med om och låter oss nordbor få en inblick i era upplevelser ❤️
    När kommer ni hem till Svea rike och hur länge stannar ni här
    Hoppas vi hinner ses

Leave a Reply