27/11 – 11/12 Feliz Navidad

Då detta är den sista bloggen innan jul vill vi passa på att hälsa familjen, vänner och alla läsare en riktigt god jul och ett gott nytt år. Vi sitter här i 28 graders värme på ett tvätteri och håller på att förbereda allt inför vår hemresa över jul och nyår. Även om vi ser “Feliz Navidad” överallt, och Las Palmas håller på att förbereda sig inför den kommande högtiden är det svårare än normalt att komma i julstämning. Vi hör, med avundsjuka, om riktigt vinterväder med is och riklig snö i Karlskrona och längtar nu hem. Väskor och varma kläder har plockats fram. Watermakern har konserverats. Alla luckor ska stängas och fuktslukare placeras ut överallt i båten. Sista maten ska ätas eller slängas ut. Sen är vi redo för hemresan i morgon den 11 december.

Medan vi fortfarande låg för ankare blev vi kontaktade av seglarvänner från Karlskrona som långsemestrade på Gran Canaria. Tillsammans hyrde vi en bil och besökte några närliggande byar. Först besökte vi en imponerande katedral, som kunde påminna lite om Sagrada Familia i Barcelona, i den lilla pittoreska byn Arucas. Sedan körde vi vidare till Firgas, känd för sin urgamla vattenkälla och bevattningssystem. Här kan man se ett “vattenfall” där vattnet flödar ner mitt i gatan (se bild). Sen lunch intogs i staden Teror. På vägen hem passerade vi byn Vega de San Matteo, där vi fikade. På helgerna säljer man lokala produkter är här i en stor bondmarknad, säkerligen är värd ett besök. Tack för ett gott initiativ och en trevlig dag tillsammans, Bodil och Danne.

Efter 6 dagar för ankare utanför Las Palmas marina och flera påtryckningar om att vi ville ha en bra bryggplats, inte för nära hamnmynningen då vi skulle lämna båten i nästan två månader utan tillsyn, fick vi äntligen en plats. De sa att vi kunde lägga båten vid brygga T, precis vid hamninloppet. Då vi protesterade var det “take it or leave it”. Väl på plats kunde vi se och märka att den mest oroliga platsen i hamnen var den brygga vi tilldelats. Från bryggan kan man se rakt ut genom hamnmynningen till öppet hav i sydvästlig riktning. Alla större och mindre fartyg som passerar hamnen skickar in svallvågor som i första hand träffar vår brygga och sedan avtar längre in i hamnen. Vi klagade och bad om en mer skyddad plats men fick besked om att detta var helt omöjligt, då alla platser var upptagna ( trots att vi kunde se flera lediga platser), och då de fortfarande hade ett stort antal båtar på väntelista för hamnplats. Vi har nu försökt säkra upp båten med dubbla för – och akterförtöjningar och fendrar runt om. Svallvågorna är inget stort problem men skulle det komma en sydostlig kuling eller storm är det frågan om hur båtarna vid brygga T klarar sig. En av de vi talade med på hamnkontoret försäkrade oss om att han under sina tretti år i hamnen aldrig upplevt några kraftiga vindar från sydost vintertid. De övervägande vindarna här på Kanarieöarna är nordliga, även om det skulle storma.

Ett par dagar efter det att vi fått en hamnplats fick vi även tid för upptagning på det lilla lokala varvet. Vis av varvskostnaderna från förra vinter i Lissabon bad vi denna gång om en noga specificerad faktura. Upptagning och sjösättning, högtrycksspolning, slipning och bottenmålning av båten. Boende på båten i land. Polering av skrovet för egen hand. Dena gång fick vi ett acceptabelt pris som inte överskreds med 100 procent när det var dag för sjösättning igen.

På cykel har vi utforskat det mesta av Las Palmas, här finns inga stora magnifika sevärdheter, men en lång fin strand på nordväst sidan och en trevlig gammal bydel med gågator i närheten av katedralen och Christoffer Colombus hus.

Nu gläder oss till att komma “hem” för att fira jul och nyår med familj och vänner. Vi gläder oss extra till komma hem och se vårt barnbarn, Casper, som föddes den 9/12. Ett par veckor innan beräknat datum. De muggar vi fick av Amanda och Jens när de var på besök i början på juli, ger oss en del att försöka leva upp till.

God jul och gott nytt år till er alla. Vi hörs igen i månadsskiftet januari/februari 2024 när vi återvänder för att packa upp båten igen och segla vidare (hemåt).

This Post Has 4 Comments

 1. Bodil Tinnert

  Först ett stort grattis till ert barnbarn Casper. Förstår att ni längtar hem nu. Tack själva för ert sällskap bland slingrande vägar och små byar.
  Ha en bra resa hem och vi önskar er en god jul och ett gott nytt år. Bodil och Danne

 2. Bengt+Ottosson

  God Jul till er ! Tyvärr är isen på väg att smälta bort, men det ska komma mer kyla enligt långtidsprognosen så det KANSKE blir lite issegling denna säsongen……Otto

 3. Annemarie+Valdemar+Lindahl

  Välkomna hem! Så härligt att bli morföräldrar ❤️ det är ändå en riktigt häftig upplevelse. Vi har nu 5 barnbarn mellan 9år och 10 månader. Vi reser till Frankrike igen den 19 januari och stannar i 5 veckor. Vi reser tillbaka till Pezenas där vi var förra omgången.
  God Jul och Gott nytt år
  Anne-Marie

 4. Lena

  Välkomna hem förstår att ni längtar och ni har en fantastisk ny resa framför er –
  Mormor o Morfar är stort ❤️

Leave a Reply