13-21/7 Hot hot hot, very hot

Efter att ha mottagit besked om att det nya storseglet är färdigt att skickas till oss, började jakten på lämpligt mottagarställe. Poste restante med Poste Italiane var inte särskild tilltalande med tanke på de problem vi haft tidigare. Efter kontakt med Post Nord verkar det som om det inte finns några enhetliga regler för poste restante över hela världen. För att slippa Poste Italiane försökte vi få paketet till franska Korsika, något som dock inte lyckades. Härefter tog vi kontakt med ett par hamnar i Rom-trakten eftersom vi räknade med att det kanske skulle ta 1-2 veckor innan paketet dök upp. Den ena hamnen tyckte vi skulle segla dit och invänta paketets ankomst, då de “inte hade plats för förvaring av olika försändelser i deras lilla hamnkontor”. Till sist fick vi napp i en mindre marina belägen i en biflod till floden Tibern, som flyter mitt genom Rom. Så snart vi hade en adress skickade segelmakaren paketet med UPS, och plötsligt såg vi på trackingen att paketet skulle vara framme om 5 dagar. Detta gjorde att vi fick lite bråttom till Rom.

För att slippa nattseglingar seglade vi upp längs Korsikas ostkust där vi låg för ankare i två nätter. Efter Korsika gick kursen mot ön Elba i Italien. Här finns många fina vikar och naturhamnar men vindförhållandena gjorde att vi valde “huvudstaden” Portoferraio, där vi kastade ankare i en stor hamnvik. Här låg vi i två nätter för att kunna insupa den historiska atmosfären i Napoleons fotspår.

Napoleon Bonaparte 1769 – 1821. I Frankrike nationalhjälte. Beskrivs som stor fältherre och militär strateg, men även som politiker och reformator. Av andra betraktad som stor tyrann. Föddes i en inflytelserik italiensk familj på, den gången italienska, Korsika. Gick militärutbildning i Frankrike. Efter franska revolutionen då franska kungen störtades utropade han sig själv till kejsare (kung var ju inte så populärt) och krönte sig själv. Han passade även på att utropa sig som kung av Italien. Napoleons arme segrade i 18 slag och genomförde 67 kampanger mot övriga Europa. Under Napoleons välde utökades Frankrikes landområden till stora delar av Europa och även Egypten. Att föra krig mot England, Österrike, Ryssland och det Osmanska riket blev till slut för mycket. Napoleon abdikerade 1814 och landsförvisades till ön Elba där han blev guvernör. Han fick behålla kejsartiteln och fick ön som självständig fyrstedömme. Trots nederlaget var han fortfarande folkligt populär och mottags med stor glädje av Elbas befolkning. Under Napoleons tid på Elba växte missnöjet med det återinsatta kungadömet i Frankrike. Februari 1815 flydde han från Elba med 1200 soldater. Landsteg i Frankrike och tog sig upp mot Paris där han möttes av kungens trupper. Dessa trupper anslöt sig ganska snabbt till Napoleons arme. Kungen flydde från landet och Napoleon återtog makten över landet. Europas allierade hade bildat en arme och Napoleon led mot denna ett förödande nederlag vid Waterloo juni samma år. Efter 100 dagar vid makten abdikerade Napoleon en andra gång och blev denna gång landsförvisad till ön Sankta Helena i Atlanten där han dog 6 år senare.

Trots sin långa och komplicerade historia verkar Napoleon inte ha satt några stora permanenta avtryck på Elba. Vi hittade en öl med hans namn. Vi besökte hans residens högst upp i stan. En av de reformer han är mest känd för är gatunumrering med lägsta numret närmast palatset och jämna nummer på ena sidan gatan och ojämna på andra sidan.

Efter Portoferraio blev det två ytterligare övernattningar för ankare. Den ena i en vik på en mindre ö, Giglio. Giglio blev världsberömd när det stora kryssningsfartyget Costa Concordia 2012 gick på grund och 32 människor miste livet. Kaptenen känd som “kapten Ynkrygg” lär ha sagt efter att han själv satt sig i säkerhet på en livbåt, “och nu även kvinnor och barn”. Den andra utanför en hamn på fastlandet, innan vi nådde vår destination i Porto di Traiano i Fiumicino. Här ligger vi nu i en liten hamn med lokala fiskare och fritidsbåtar. Hamnvärden var väldigt glad för att se oss, och väldigt stolt då han överräckte paketet som kommit dagen innan vår ankomst. Det gamla storseglet var rejält delaminerat med ett flertal revor och sjöng verkligen på sista versen. Det är nu utbytt med vårt nya storsegel. Det mesta verkar passa även om vi måste ändra på en del revlinor.

Vi ligger i en hamnstad precis utanför Rom. De gula vädervarningarna som tidigare varnade mot stark uv-strålning har senaste veckorna bytts ut till varningar för extrem hög temperatur. Värmerekord förväntas nästan dagligen. Turister varnas för att åka hit. Man rekommenderas att hålla sig inomhus i svalka och dricka mycket. Folk svimmar på gatorna. Äldre dör på boenden. Här sitter vi på båten och försöker hitta skugga. Även om Rom med Colosseum, Vatikanstaten, Pantheon, Forum Romanum och annat lockar, har vi bestämt oss för att hålla oss i närheten av båten då vi nästan inte orkar röra oss. Här svettas vi dag som natt. Det är lätt att bli yr så snart man gör det allra minsta ansträngande. Någon egentlig svalka har vi inte i båten, men det är skönt att ställa sig fram för fläktarna och uppleva den svalka man får där. Kylskåpet har svårt att hålla kylan p.g.a. värmen men också p.g.a. vattentemperaturen som nu ligger på 28-30 grader ( kylen är vattenkyld med kopparslingor i vattnet). Frysen som står på -16 grader håller en temperatur på -8-13 grader. Duschar i hamnen gör vi flera gånger dagligen. Vi orkar inte göra mera än det allra mest nödvändiga. Det känns som om det bara gäller att överleva högtrycket vi nu befinner oss i och vi gläder oss till att värsta högsommarsommarvärmen skall gå över

och i Sverige vill man reducera reduktionsplikten till Europas minimi nivå ..??

This Post Has 2 Comments

  1. Roland E

    Vi förstår att värmen är besvärande men har ni ström(egen solproducerad) kan ni köra en AC. Om ni inte har en fast installerad finnes mobila bärbara som funkar hyggligt,vi har en i gäststugan på Ytterön(användes under värmeböljan i juni) fungerar. Nu har vi svensk sommar,20 gr o lätt duggregn.
    Hoppas på normalare temp ,det finnes ju massor av sevärdheter i Rom.
    Ha det så bra det går önskar vi

  2. Dan Vest

    Hej. God ide’ som vi inte riktigt övervägt då vi räknat med att alla AC går på 220 v. och drar för mycket el. Hade kanske varit värt att undersöka mindre AC för båt. Hittills har vi klarat oss på en fläkt i akterkahytten som kör hela natten. Tempen ligger på 40 grader dagtid och > 30 grader nattetid. Vi har beslutat oss för att fly värmen. Tar flyget hem om 3 dagar.

Leave a Reply