17/9 – 2/10 Det blir inte alltid som man tänkt sig

För cirka 10 år sedan var vi på Malta på familjetur, bjudna av Hannes föräldrar. Vi bodde strax utanför huvudstaden Valetta. Under veckan vi var där besökte vi Valetta upprepade gånger och gjorde även bussutflykter till diverse olika sevärdheter på ön. Valetta är minsta huvudstaden i EU med en befolkning på ca 6000 invånare. Malta har varit bebodd sedan 5200 år f.kr. Ofta verkar dessa invånare varit religiösa fanatiker. Det finns ett flertal megalitiska monument av kalksten, en del har klassats som världsarv av Unesco. En del av de äldsta lämningarna är äldre än pyramiderna i Egypten. Malta har varit besatt av Karthago, Romerna, vandalerna, östgoterna, det bysantinska riket, araberna m.fl. På 1500-talet styrdes Malta av Johanniterordernen, som sedermera började kalla sig malteserriddare styrda av olika “stormästare”. Riddarna utkämpades ett flertal slag mot det osmanska/turkiska riket. 1798 förlorade malteserriddarna ön till Napoleon. Detta blev slutet för malteserriddarnas välde. Sedermera intog britterna ögruppen och 1974 blev Malta en egen republik. Här finns med andra ord massor av historik. Det som imponerade mest var Valetta med sina fästningar, Katedralen, Stormästarnas palats med alla rustningar, vapen och annat från korsriddartiden. Upplevelsen av Malta finns kvar i vårt minne, det var därför naturligt att vi la in ön som ett av de ställen vi gärna ville besöka, när vi nu skulle segla på Medelhavet. På vägen hit har vi passerat en mängd spännande ställen och massor fornlämningar, bl.a. från romartiden. Besöken i Cadiz, Cartagena, Rom, Pompei, Syrakusa gör att vi har blivit lite tillvanda och kanske avtrubbade när det gäller fantastiska sevärdheter. Malta är fortfarande fantastisk men imponerade inte lika mycket på oss denna gången som för 10 år sedan.

Det finns en mängd stora hamnar i de stora djupa vikarna runt Valetta. Den tredje hamnen vi kontaktade kunde ta emot oss. Vi blev anvisade en olåst plats vid kajen. Här var väldigt det livligt med restauranger, gatukök och många som flanerade fram och tillbaka längs kajensidorna. På pappret skulle marinan vara stor och modern, med nybyggda toalettfaciliteter och tillgång till tvättmaskin m.m. I verkligheten hade de ännu inte fått bygglov. Vi behövde tjata oss till en nyckel för att komma in i en skrubb där det fanns en minimalistisk toalett och möjlighet att duscha. Vi cyklade in till centrum tre dagar i rad. Här strosade vi runt i de unika gränderna. Besökte katedralen och upptäckte att Grandmasters palats tyvärr var stängd p.g.a. renovering.

På tredje dagen blev Dan uppringd av sin bror som berättade att 93-åriga mamma, Aiko, hade blivit akut inlagd på Södersjukhuset, från sitt serviceboende, med hjärtsnörp och svårighet att andas. Dan blev även uppringd av en läkare som sa att hon var så dålig att hon sannolikt inte skulle överleva. Vi beställde därför skyndsamt ett flyg så vi skulle kunna komma upp och besöka Aiko. Då båten låg lite oskyddat i hamnen kontaktade vi en annan hamn där båten kunde ligga vid en avlåst brygga. Hjärtrytmen hade snabbt lugnade ner sig på läkemedel och mat och dryck. Efter några dagar hamnade hon på Dalens sjukhus. Vi besökte henne dagligen och barnbarnen Nikolaj, Andreas och Amanda med sin sambo, Jens, kom för att besöka henne. Allt tedde sig nu väldigt stabilt. Aiko, Dan och hans bror Kim hade en del diskussioner med vårdpersonalen och biståndshandläggaren om vilken hjälp som behövdes och var Aiko skulle bo efter sjukhusuppehållet. Vi upptäckte snart att samhällets/biståndshandläggarens resurser och anhörigas förväntningar och krav inte alltid kan mötas. Hur ska det gå när “äldreboomen”slår igenom på alvar? Efter 10 dagar i Stockholm har vi nu återvänd till Malta. Vi börjar komma efter i årets seglarplanering där vi hade tänkt att lämna båten över julen på Kanarieöarna. De 6 veckorna på flykt från värmen och det nu inträffade har gjort att vi har halkat efter i planeringen. När vi mellanlandade i Belgien blev Dan uppringd av marinan där båten låg. Ägaren till båtplatsen hade precis meddelat att han var på väg tillbaka och skulle anlända senare på kvällen. Vi kom ner till båten klockan fem och hann flytta den till en annan plats två timmar innan en stor motorbåt la sig på den plats vi nyss hade legat på. I dag, dagen efter, har vi checkat ut för att segla vidare.

This Post Has One Comment

  1. Lena Andersson

    Svårt ibland att följa sina planer , då mycket oförutsedda händelser kan inträffa
    Skönt att det gick väl med din mor, Dan

Leave a Reply